BiH
8

Mostar: Obilježeno 40 godina rada škole za djecu sa posebnim potrebama

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Prigodnom svečanošću danas je u Mostaru obilježena 40. godišnjica osnivanja Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar.

"Ovo je za nas veliki dan i veliki događaj", istaknula je direktorica škole Maja Mustapić.

Već 40. godina Mostar i Hercegovina skrbe o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama.

"Prvi direktor škole Milan Maksimović osnovao je školu i zaslužan je za početak organiziranog odgoja i obrazovanja ove djece", istaknula je Mustapić. Navela je kako je Maksumić zajedno s tadašnjim strukturama prepoznao potrebu i iskoristio trenutak te su osnovali spomenutu školu koja je bila u prostorijama stare Medicinske škole.

"Danas se nalazimo na Kantarevcu, u lijepoj zgradi i nadamo se da ćemo slijedeću obljetnicu proslaviti u još većim prostorima, na još boljem mjestu s još boljim uvjetima koje ćemo pružiti ovoj djeci", istaknula je Mustapić.

Do danas je kroz tu školu prošlo nekoliko hiljada učenika.

"Prva generacija je brojala 128 djece, a mi 40 godina poslije imamo 60 djece", kazala je Mustapić.

Po njenim riječima, velika je razlika između djece koja su prije pohađala ovu školu i danas.

"Djeca koja su prije pohađala ovu školu su bila djeca s lakšim mentalnim smetnjama, djeca oštećenog sluha i uredne inteligencije i danas su oni sastavni dijelovi društvene zajednice Mostara. Danas većina njih radi, zarađuje samostalno svoj kruh i brine o svojoj obitelji. Današnji naši učenici su u malo težem psihofizičkom statusu, tako da tim učenicima nastojimo omogućiti budućnost kroz zapošljavanje, a to je ono što je problem", kazala je Mustapić.

Naime, danas je osnovno i srednje obrazovanje riješeno za tu populaciju, no problem nastaje nakon 18. godine kada oni nisu na pravilan način dalje zbrinuti.

"Svi prepoznajemo problem i potrebu i borimo se kako bi njihov život bio što kvalitetniji, a jedino udruge roditelja i pojedine institucije uvažavaju njihovu daljnju potrebu", kazala je Mustapić.

Prvi direktor Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar Milan Maksumić kazao je kako su prije osnivanja škole "muku mučili direktoi redovnih osnovnih škola". Istaknuo je kako je skupina entuzijasta osnovala tu školu, da je u to vrijeme išlo sve glatko, kadar je poslan na prekvalifikaciju, dobili su prostor i odobreno je osnivanje škole.

Inače, učenici Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama upriličili su školsku priredbu te je organizirana i izložba likovnih učeničkih radova.