Veliki jubilej
585

Mostar je lider u liječenju aritmije srca: U Poliklinici Vitalis izveden hiljaditi zahvat na srcu

Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Poliklinici Vitalis u Mostaru izveden je hiljaditi zahvat na srcu, a stručni tim, predvođen dr. Antom Anićem je uspješnim operativnim zahvatom 40-godišnjoj pacijentici koja je imala problem sa aritmijom, otklonio problem i omogućio normalan život.

Povodom velikog jubileja u Mostaru direktor i osnivač poliklinike Goran Đuzel i doktor koji je prevodio hiljaditi zahvat Ante Anić su javnost upoznali sa problemom srčane aritmije i značajem ove vrste zahvata, koji su kako ističu, do prije nekoliko godina bili nepoznanice u BiH.

Dr. Goran Đuzel (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dr. Goran Đuzel (Foto: G. Š./Klix.ba)

Đuzel se zahvalio čitavom timu i ustanovi na ovom velikom uspjehu i obilježavanju hiljadite procedure na srcu, te se osvrnuo na same početke rada kad je to još bila nepoznanica u BiH.

"Naša ustanova je bila pionir u ovim zahvatima, a sada je najveći i najuspješniji centar za liječenje aritmija u Bosni i Hercegovini. Timu, a posebno dr. Anti Aniću, želim još puno uspješnih zahvata i na kraju zadovoljnih i sretnih pacijenta", rekao je Đuzel.

Dr. Anić je član tima Poliklinike Vitalis od 2018. godine, a njegovim dolaskom se svrstala u sami vrh invazivne kardiologije u ovom dijelu Evrope.

Dr. Ante Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dr. Ante Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Minulih pet godina rada u Vitalisu je jedna lijepa profesionalna priča. Približili smo pacijentima modernu skrb za aritmije srca, zbog koje se prije putovalo u inostranstvo. Hiljadu interventnih procedura na kucajućem ljudskom srcu je izniman doseg. To u najmanju ruku govori da je tim za elektrofiziologiju srca Poliklinike Vitalis dobio povjerenje od 1000 pacijenata da im se odradi intervencija na njihovu srcu. Hvala im", rekao je Anić.

Hiljaditi pacijent interventne kardiologije bila je 40-godišnja gospođa s idiopatskom VF (aritmija) i pozitivnom obiteljskom anamnezom na SCD (srčani udar). Sigurnim rukama dr. Anića i njegovog stručnog tima, u Vitalisovoj posebno opremljenoj specijaliziranoj angio Sali i laboratoriju za elektrofiziologiju srca, zahvat je uspješno odrađen i pacijentici je uklonjen problem koji je uzrokovao iregularne otkucaje srca.

"Osjećaj kada nekome svojim timskim radom uspijemo izliječiti aritmiju na srcu je doista poseban i nadahnjuje. Uz razumijevanje i potporu centralnih struktura u zdravstvenom sustavu, ove smo godine odradili rekordan broj ablacijskih procedura te na taj način potvrdili važnost ovog dijela skrbi za kardiološke pacijente kojeg nastavljamo neumorno razvijati skupa s nekoliko ostalih ustanova u Federaciji BiH", rekao je dr. Anić.

Kontrolna soba (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kontrolna soba (Foto: G. Š./Klix.ba)

Poliklinika Vitalis raspolaže najsuvremenijom opremom i vrhunski educiranim medicinskim kadrom te pruža najsofisticiranije i najmodernije usluge liječenja srčanih problema, kao što su elektrofiziološko ispitivanje, implantacija pacemakera, defibrilatora i aparata za re-sinkroniziranje srčanog rada.

Ugovor potpisan između Vitalisa i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH omogućuje da osiguranici iz čitave Federacije BiH na teret Zavoda preko uputnice u Vitalisu obave elektrofiziološko ispitivanje srca, radiofrekventnu ablaciju, koronografiju te koronografiju s ugradnjom stenta, te konstantno bilježe porast broja zahvata na godišnjem nivou.