BiH
0

Mostar: Dječje prosjačenje u porastu, institucije nemoćne

FENA
Problem prosjačenja široko je rasprostranjen u BiH, pogotovo problem korištenja djece u prosjačenju, i bez suradnje i angažmana cjelokupnog društva nemoguće se boriti protiv ovog društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, istaknuto je na OESS-ovom okruglom stolu "Borba protiv dječjeg prosjačenja u Mostaru".

Načelnik Policijske uprave Mostar Centar Hasan Lerić u izjavi za medije kazao je kako policijski djelatnici konstantno na ulicama pokušavaju riješiti ovaj problem.

"Na žalost, u javnosti se najčešće govori kako policija ne poduzima dovoljne mjere, no uvjeravam vas da mi poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti i često smo frustrirani jer ne možemo riješiti problem. Svakodnevno surađujemo i s Centrom za socijalni rad koji, na žalost, nije ni materijalno, ni tehnički, ni kadrovski dovoljno osposobljen", istaknuo je Lerić.

Dodao je kako se radi o "Sizifovom poslu" te da represivne mjere koje su na raspolaganju policiji ne daju rezultate.

"Najvažnije je da, svatko sa svoje strane, da maksimalan obol kako bi se ovaj problem, ako ništa drugo, stavio u podnošljive okvire", zaključio je Lerić.

Po riječima ravnateljice Centra za socijalni rad Mostar Zore Dujmović, iako ta ustanova nema točnih statističkih pokazatelja, dojam je da je prosjačenje djece u gradu na Neretvi u porastu.

"Dobra je stvar, kada govorimo o Mostaru, početak rada dnevnog centra, koji financira norveška vlada, gdje svakodnevno prihvaćamo djecu na par sati, gdje mogu dobiti suhu odjeću i obuću, gdje se mogu okupati i dobiti stručnu pomoć od socijalnog radnika, psihologa i pedagoga. Radi se o dobrovoljnom dolasku i radimo na tome da motiviramo što više roditelja da dovedu svoju djecu", kazala je Dujmović.

Drugi korak koji Centar za socijalni rad poduzima je odlazak u obitelj kako bi se roditelji upoznali s obvezama i s tim što je odgovorno roditeljstvo, te da na taj način pokušamo motivirati roditelje da dođu u Centra i da se zatim odatle povežu sa školom, dodala je ravnateljica Centra za socijalni rad.