Sastanak stranaka
47

Mostar: Bez konačnog dogovora o presudi Ustavnog suda dok se ne dogovore i izmjene Statuta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Današnji, šesti sastanak parlamentarnih stranaka u Mostaru o implementaciji presude Ustavnog suda nije rezultirao posebnim napretkom.

Dogovoreno je da neće biti izjašnjavanja o modelu rasporeda vijećnika s izbornih područja dok se ne dogovore i određene izmjene Statuta Grada Mostara.

Mahmut Trčalo, predsjednik gradske organizacije DF-a, formalni domaćin sastanka, u izjavi za medije kazao je rasprava bila vrlo iscrpna.

"Mi smo dogovorili izmjene Izbornog zakona, ali je stav svih parlamentarnih stranaka da se s tim ne ide u javnost dok se ne dogovore izmjene pojedinih članova Statuta Grada Mostara. Vezano za usaglašena dva modela s prošlog sastanka niko nije izričito protiv, ali je stav da se izjašnjavanje o modelu koji se prihvata ostavi za jedan od budućih sastanaka", izjavio je Trčalo.

On kaže i kako se ušlo u razgovor o izmjenama pojedinih članova Statuta Grada Mostara, a to su članovi 7, 17, 25, 38, 51. Također je dogovoreno da na naredni sastanak svi predstavnici političkih stranaka dođu s pismenim prijedlozima izmjena pojedinih članova Statuta.

"Član 7 se odnosi na podružnice, odnosno mjesne zajednice. Pomenuti član 25 tretira pitanje predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća. Prije su bila dva potpredsjednika, sada postoji opcija da bude samo jedan. Član 51 obuhvata ingerencije glavnog gradskog savjetnika. Vjerovatno će se odustati od toga da se uvodi funkcija dogradonačelnika, pa bi se 'pojačale' ingerencije savjetnika. Dok član 38. tretira pitanja članova komisija za gradska područja", kazao je Trčalo.

Trčalo je kazao kako pojedine stranke ne žele da dođu u situaciju da se dogovore izmjene Izbornog zakona, a da se nisu riješile izmjene Statuta.

Od ranije je poznato da HDZ insisitra na implementaciji isključivo presude Ustavnog suda, dok drugi politički subjekti, prije svega SDA, žele da se naprave i određene korekcije u Statutu Grada Mostara vezano za uvođenje pozicije dogradonačelnika ili kako je danas kazano vjerovatnijeg osnaženja pozicije glavnog gradskog savjetnika.

Sljedeći sastanak zakazan je za naredni četvrtak od 11 sati. Domaćin je SNSD.