BiH
5

Mostar: Bešlić potpisao odluku o isplati plata za mart

FENA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić potpisao je danas odluku o isplati plata za mart korisnicima gradskog proračuna.

Kako je Feni rečeno u Gradskoj upravi Mostar, Bešlić potpisao ovu odluku nakon što je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona odbacilo kaznenu prijavu koju su protiv gradonačelnika podnijeli predstavnici bošnjačkih političkih stranaka u Gradskom vijeću, zbog nametanja gradskog budžeta.

Predstavnici Sindikata gradske uprave i vatrogasaca, koji su za petak najavili opći štrajk i proteste, sastali su se u srijedu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem te su prihvatili sporazum da se plata za mart umanji za 10 posto zbog lošijeg prikupljanja prihoda te da se plata za april isplati do kraja ovoga mjeseca s umanjenjem od pet posto.

Podsjećamo, prošle godine istekao je mandat vijećnicima u Gradskom vijeću Mostara, a novi izbori nisu održani jer se političke stranke nisu mogle dogovoriti o izmjenama dijelova Statuta Grada Mostara, koji se odnose na izbor gradskih vijećnika, a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Gradonačelnik Bešlić u aprilu je nametnuo gradski budžet, a bošnjačke političke stranke smatraju kako za taj potez nije imao zakonsko uporište.