BiH
0

Bešlić: Situacija u Mostaru je iznimno teška

FENA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Stav OHR-a po pitanju Grada Mostara je neozbiljan i licemjeran, a situacija u Gradu je iznimno teška, kazao je novinarima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nakon sastanka s predstavnicima Sindikalnog vijeća Grada Mostara.

"Grad Mostar ima sudsku presudu već više od dvije godine. OHR koji je nametnuo Statut Grada Mostara nije implementirao odluku Ustavnog suda BiH i zato snose odgovornost jer Gradsko vijeće Mostara nije nikada usvojilo statut i OHR se mora osjećati odgovornim", istaknuo je Bešlić.

U OHR- su istaknuli kako neće koristiti bonske ovlaste, ali, kako je kazao Bešlić, OHR je koristio bonske ovlasti kada je formirao Vladu Federacije BiH.

"I tada je bio problem Mostara izražen i isto su tada mogli donijeti rješenje i imali bi izbore i rješenje i Mostar ne bi bio talac ovakvog stanja", istaknuo je Bešlić.

Na današnjem sastanku sindikalci su od gradonačelnika tražili nametanje budžeta Grada Mostara u skladu sa zakonom.

"Ako dođemo u april bez finansiranja ovo neće dobro završiti", istaknuo je predstavnik Sindikalnog vijeća Grada Mostara Milenko Zovko navodeći kako je Sindikat vatrogasaca Grada Mostara spreman od 1. aprila na štrajk upozorenja što znači i samu blokadu rada Profesionalne vatrogasne postrojbe.

Bešlić je naveo kako nije spreman u ovom trenutku nametnuti budžet te još jednom pozvao OHR da razriješi ovaj čvor u Mostaru.

Na upit hoće li se povući s mjesta gradonačelnika, Bešlić je kazao kako on nema komu dati ostavku te da je njegov mandat završio i da sada čeka izbore.

Naime, jučer je gradonačelnik bio na sastanku u OHR-u i tada je rečeno da OHR ništa neće nametati za Mostar.

"S druge strane rečeno je da ne bi dobro bilo da se od strane gradonačelnika traži nametanje budžeta, niti od Vijeća jer oni smatraju kako je Gradsko vijeće završilo mandat nego da se ide u federalni Parlament na Izborni zakon o budžetu i tada je rečeno da oni očekuju da će to biti riješeno 11. aprila na sjednici federalnog Parlamenta", istaknuo je Bešlić.

U ime Sindikalnog vijeća Grada Mostara, kojeg čini Sindikat službenika i namještenika i Sindikat vatrogasaca Grada Mostara, Zovko je kazao kako ne mogu razumjeti datum 11. aprila jer su što se njih tiče sva vremena za dogovore i razgovore istekla.

Zovko je naveo kako će danas zatražiti razgovore s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i da će od njega tražiti nametanje budžeta.

Iz Sindikata su pozvali građane Mostara na razumijevanje i podršku ukoliko dođe do građanskog neposluha jer, kako ističu, nisu u pitanju samo plaće korisnika gradskog budžeta već je u pitanju kompletan Grad Mostar i sve institucije u ovom gradu.

Inače, odluka o privremenom finansiranju Grada Mostara za 2013. nije donesena jer je istekao mandat Gradskom vijeću iako su vijećnici bošnjačkih stranaka u tom vijeću, bez hrvatskih kolega, usvojili spomenutu odluku, a čije je osporavanje u međuvremenu pred Ustavnim sudom Federacije BiH pokrenuo gradonačelnik Bešlić.