Usvojena inicijativa
999

Most kod sarajevske Vijećnice mogao bi se zvati po akademiku Muhamedu Filipoviću

G. M.
Muhamed Filipović (Foto: E. H./Klix.ba)
Muhamed Filipović (Foto: E. H./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojena je inicijativa vijećnice Naroda i pravde Almedine Zukorlić-Pašalić o dodjeli naziva mostu preko puta Vijećnice, koji nema još uvijek zvaničan naziv, po imenu prof.dr. Muhameda Filipovića, objavila je ova vijećnica na Facebooku.

Inicijativa će biti proslijeđena Gradskom vijeću Grada Sarajevo na dalje postupanje.

"Još iz perioda drevne Bosne, možemo govoriti o kultu pismenosti i znanju srednjovjekovnih Bošnjaka i o tome da su Bošnjaci narod knjige i znanja. U historijskim izvorima se spominje postojanje Bosanskog Univerziteta, što ukazuje na najviši nivo pismenosti i kulture Bošnjaka čiji je najznačajniji reprezent modernog doba rahm. akademik Muhamed Filipović", navela je Zukorlić-Pašalić.

Dodala je da je akademik Filipović neprocjenjivo važan za kontinuitet državotvornosti Bošnjaka, razvoj države i društva, ali i diplomatije i politologije s obzirom na njegov zapaženi angažman ambasadora u Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

[FBPOST]https://www.facebook.com/almedina.zp90/posts/5330769333605732?tn=-R[/FBPOST]

"Općinsko vijeće Stari Grad je danas pokazalo visok stepen spoznaje i razumijevanja historije naše zemlje i spremnosti za poštovanje tradicije i ideala društva kojem pripadamo. Zahvaljujem kolegicama vijećnicama i kolegama vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu i time okončali moju borbu na općinskom nivou za posthumno poštovanje i vrednovanje lika i djela rahm. akademika prof.dr. Muhameda Filipovića", navela je.