{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moraju se smanjiti političke tenzije u BiH"

S
29.8.2011. u 19:26
0
10
"Moraju se smanjiti političke tenzije u BiH"
0
"Moraju se smanjiti političke tenzije u BiH"
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom kako bi razgovarali o političkoj situaciji u BiH.
"Bosna i Hercegovina je u ozbiljnoj političkoj krizi i neophodno je smanjiti političke tenzije tako što će se pojačati politički dijalog i hitno formirati nova vlada. Neuspjeh u tom smislu će rezultirati ozbiljnim posljedicama za zemlju i njene građane: neće biti napretka ka EU i NATO savezu i, naravno, neće biti napretka u rješavanju ozbiljnih ekonomskih i socijalnih problema koji su zahvatili zemlju", rekao je Inzko.

Ubrzane reformske mjere kao i ustavna reforma potrebni su kako bi zemlja bila samoodrživa i funkcionalna. Obojica su se složila da bh. političari moraju konačno pokazati spremnost da postignu kvalitetne kompromise za dobrobit države i svih njenih građana. Samo takav pristup će garantirati trajnu stabilnost i odvesti zemlju u EU i NATO. Sve do tada, OHR je i dalje potreban.

Ministar Davutoglu također je izrazio uvjerenje da bosanskohercegovački političari i nepolitički akteri mogu raditi efikasnije u interesu zemlje i građana, u predstojećim sedmicama i mjesecima.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko zahvalio je ministru Davutogluu na kontinuiranom doprinosu Turske u radu OHR-a i sveukupnom procesu implementacije mira u BiH, te je istaknuo ključnu ulogu Turske u ovom procesu, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: