BiH
0

Moore razgovarao sa zvaničnicima RS-a

FENA
Roderick Moore
Roderick Moore
Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore boravio je danas u Banjoj Luci gdje se sastao s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislavom Čađom s kojima je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji.

Međunarodna zajednica u cjelini smatra da političke stranke same moraju razriješiti postojeći spor oko učešća u vlasti, uz puno poštivanje vladavine prava i Ustava.

Nadalje, razilaženje u stavovima ne smije dovesti do opstruiranja aspiracija BiH u pogledu njenog članstva u EU i NATO-u.

"Međunarodna zajednica u cjelini očekuje da institucije nastave s radom. Prošlo je tek četiri mjeseca od kada je međustranački dijalog najavio kraj dugogodišnje političke stagnacije u BiH. Vlasti u BiH sada moraju efikasnije zajednički raditi, a ne vući svako na svoju stranu", kazao je Moore.

Pohvalio je dosadašnji angažman Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na osiguranju odgovarajućeg stepena sigurnosti prilikom održavanja komemoracije u Srebrenici i pozdravio napore ministra Čađe da organizacija i ovogodišnje komemoracije proteknu u miru.

Imajući na umu tragičnu istoriju ove općine, prvi zamjenik visokog predstavnika je podvukao da je važno da sve osobe koje se kandidiraju za političke funkcije u Srebrenici budu opredijeljene za pomirenje i istinito prikazivanje događaja iz prošlosti.

U ovom kontekstu, Moore je naglasio da "nema sumnje u pogledu utvrđenih činjenica".

"Haški tribunal i Međunarodni sud pravde su razmotrili dokaze i utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid", kazao je.

Pozvao je sve lidere i izabrane zvaničnike da izbjegavaju provokativne radnje i pokušaju pronaći konstruktivna rješenja za situacije koje mogu voditi ka daljnjim podjelama, kao što je gradnja vjerskih objekata.

Moore je također naglasio svoj stav da se porodicama žrtava genocida u Srebrenici treba dozvoliti da odaju počast poginulim na lokacijama na kojima su vršene masovne egzekucije, kao što je skladište u Kravici gdje su stotine osoba brutalno ubijene.

Tokom posjete Banjoj Luci prvi zamjenik Moore se također sastao s Draganom Ćuzulanom iz SDS-a, Mladenom Ivanićem iz PDP-a i Draganom Čavićem iz DP-a, saopćeno je iz OHR-a.