Oproštajni koktel
0

Moore: Pokušaji da pomognemo BiH su propadali zbog političara

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovni upriličio je danas u Sarajevu oproštajni koktel za zamjenika ambasadora SAD-a u BiH Jonathana Moorea kome uskoro ističe angažman u našoj zemlji.

Ovom događaju prisustvovale su brojne zvanice iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora i mnogi drugi ugledni gosti.

Obraćajući se prisutnima, zamjenik ambasadora Moore je rekao da je vrlo ponosan Amerikanac, te da je posebno ponosan što pripada odličnoj diplomatskoj službi u kojoj radi mnogo stručnjaka koji ne slijede samo instrukcije iz Washingtona nego i svoja srca.

"Takav isti odnos ću imati i od 6. augusta na novoj funkciji kao Direktor za Balkan State Departmenta i bit će mi zadovoljstvo kad ponovo budem dolazio ovdje kod vas", istakao je Moore.

Dodao je da mu je bila velika čast provesti tri godine u Bosni i Hercegovini i da je za to vrijeme svjedočio i tužnim i sretnim stvarima, uspjesima i neuspjesima, kao i da je vizija SAD-a da naša zemlja postane članica Evropske unije i NATO-a.

"Pokušali smo uraditi neke stvari u korist Bosne i Hercegovine Butmirskim sastankom, i tzv. Aprilskim paketom prije mog dolaska, što nažalost nije bilo moguće s takvim političarima i u takvim uslovima, ali smatram da u BiH ima dosta mogućnosti za napredak", zaključio je Moore.