|

Moore poručio bh. liderima: Ne pokrećite reviziju tužbe protiv Srbije jer za to nemate uslove

Moore poručio bh. liderima: Ne pokrećite reviziju tužbe protiv Srbije jer za to nemate uslove
416
Piše: Er. M.
9.2.2017. u 11:57
692
komentara
416

dijeljenja
Moore poručio bh. liderima: Ne pokrećite reviziju tužbe protiv Srbije jer za to nemate uslove Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore prokomentarisao je mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. On je bh. političarima poručio da ne pokreću reviziju tužbe jer za to ne postoje uslovi.
"Podržavam traženje pravde, ali u ovakvim uslovima, kada je veoma upitna punomoć Sakiba Softića, kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posljedica bez rezultata, naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost", rekao je Moore.

Pohvalio je način na koji sarađuju BiH, Hrvatska i Srbija, ističući da su intenzivirani sastanci državnih zvaničnika, ali da je ipak potrebno nešto i konkretno uraditi.

"Potrebno je nešto konkretno uraditi, a ne samo govoriti o mogućnostima posebno kada nema osnova za reviziju", kazao je Moore.

Zaključio je da Misija OSCE-a u BiH ne govori samo u svoje ime s obzirom na to da su obavili konsultacije o ovom pitanju i s kolegama iz međunarodne zajednice.

"Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati nove i konkretne dokaze. Jasno je čak i prije roka da je kasno za obnavljanje. Upitan je i Softićev mandat, a mi smo od određenih stručnjaka čuli da je njegov mandat završen 2007. godine", rekao je Moore.

Bh. političarima je poručio da odustanu od revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid i da se posvete konkretnim stvarima poput Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić.

BiH je tužila Srbiju 1993. godine i to kao prva država u historiji koja je tužila drugu državu zbog kršenja Konvencije o genocidu. Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, ali je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

Tako je Srbija kao prva država u svijetu proglašena krivom zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 2007. godine nije bilo prava na žalbu, a našoj zemlji dat je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.
Prijavi grešku


Komentari (692)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...