BiH
0

Moore pohvalio Službu za odnose sa strancima

SRNA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick W. Moore danas je u Sarajevu u razgovoru sa direktorom Službe za odnose sa strancima BiH Draganom Mektićem istakao da građani žele da vide pojačane napore u borbi protiv kriminala te da EU gleda na BiH kao na partnera spremnog da se suprotstavi kriminalu.

Moore je ocijenio da Služba za poslove sa strancima postupa u skladu sa najvišim profesionalnim i međunarodnim standardima i pokazuje kako mogu biti efikasne domaće institucije za provođenje zakona.

 Prema njegovim riječima, BiH ima instrumente koji su joj potrebni da rješava djela ozbiljnog kriminala, kao što su ilegalna imigracija, terorizam i korupcija.

Moore je dodao da političari ovim institucijama moraju dati finansijsku i političku podršku kako bi na efikasan način obavljale svoj posao, saopšteno je iz Službe za odnose sa strancima. 

Mektić je prvog zamjenika visokog predstavnika upoznao sa rezultatima dosadašnjeg rada i ciljevima u narednom periodu, naglašavajući da Služba za odnose sa strancima posjeduje kapacitete i instrumente da efikasno radi na suzbijanju ilegalnih imigracija. 

Moore je pohvalio dosadašnji rad Službe, naglasivši njenu ključnu ulogu u realizaciji uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.