OHR
0

Inzko pozdravio novog zamjenika Rodericka Moorea

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je pozdravio novog prvog zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea.

Prije preuzimanja dužnosti prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko, ambasador Moore je obavljao dužnost prvog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, od decembra 2007. do avgusta 2010. godine.

"Ambasador Moore već mnogo godina radi kao diplomata u ovom regionu i izvanredno dobro poznaje kulturu, politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope", rekao je visoki predstavnik. "Dobro je pripremljen za izazovan i koristan rad koji još uvijek treba obavljati, kako u OHR-u, tako i u Brčkom, i izuzetno sam sretan što je prihvatio da preuzme ovu poziciju".

Ambasador Moore, koji je obavljao dužnosti u misijama SAD-a u Beogradu, Sofiji, Skoplju i Zagrebu, te 1996. godine bio viši politički savjetnik u Misiji OSCE-a u Sarajevu, izjavio je kako vjeruje da će OHR i dalje imati pozitivnu ulogu u Bosni i Hercegovini.

"OHR i međunarodna zajednica mogu nakon održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini dati konstruktivan doprinos", izjavio je Moore. "Postoji hitna potreba da se provedu dugo odlagane reforme, ne samo kako bi se zaustavio postupni ekonomski pad, a međunarodna zajednica može raditi zajedno sa ključnim domaćim faktorima na postizanju tog cilja".

Ambasador Moore je oženjen. Pored bosanskog/srpskog/hrvatskog jezika učio je i bugarski, ruski, makedonski, češki, francuski, španski i haićanski kreolski.