Godišnjica SSP-a
11

Moore: Drago nam je što možemo pomoći, ali politički lideri trebaju raditi u interesu građana

Piše: Er. M.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Parlamentarnoj skupštini BiH danas se održava konferencija "Dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH uz suorganizaciju Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU - EUSR u BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović rekao je da su imali namjeru da se na današnjoj konferenciji objedini sve ono što je učinjeno u protekle dvije godine od stupanja na snagu SSP-a.

"Čini mi se da smo puno toga učinili u ove dvije godine i po izvještaju Evropske komisije. Svi znamo šta se sve dešavalo od aplikacije, preko dobijanja posla i pripremanja odgovora, što je pri kraju. Nadamo se da ćemo do konca godine ili početkom iduće godine dobiti kandidatski status, a da sredinom iduće godine otvaramo određena poglavlja", kazao je Lovrinović.

On je istakao da će javnost u BiH pored informacija o tome šta je uređeno u prošlosti dobiti i informacije šta se planira dalje raditi na različitim nivoima vlasti u našoj zemlji. Zahvalio se misiji OSCE-a koja je u kontinuitetu davala podršku BiH.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore rekao je da mu je čast učestvovati u ovom procesu te da BiH mora ispuniti svoje uslove prema OSCE-u, a da su najbolji način za to reforme.

"Velika je stvar da BiH već dvije godine ima SSP. Činjenica je da danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH ambasadori PIC-a održavaju sastanak s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH. To je više dokaza da BiH radi svoj posao u vezi s reformama, ali svi su svjesni, posebno građani, da je taj put dug. Budite uvjereni da je Misija OSCE-a partner svih institucija i svih građana BiH", rekao je Moore.

Dodao je da je Misiji OSCE-a drago što mogu uraditi nešto pozitivno za građane, ali da je to na kraju krajeva nadležnost demokratski izabranih političkih lidera.

Na pitanje novinara o prioritetu, Moore je odgovorio da je teško govoriti o jednom prioritetu. On je kazao da je u BiH ekonomija prioritet zajedno s pravosuđem.

"U svakom slučaju, mi imamo i druge obaveze u kontekstu evropskih reformi, poput nasilnog ekstremizma. Mi smo na raspolaganju svima u BiH", kazao je Moore.