{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moor: Važno je da niko ne negira da se u Srebrenici dogodio genocid

F
13.6.2012. u 12:34
2
Moor: Važno je da niko ne negira da se u Srebrenici dogodio genocid
2
Moor: Važno je da niko ne negira da se u Srebrenici dogodio genocid
Jonathan Moore (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Važno je da niko ne negira da se u Srebrenici dogodio genocid, jer su dva međunarodna suda potvrdila da je u toj općini bio genocid kao masovno, sistematsko ubijanje više hiljada ljudi samo zbog njihove nacionalnosti, ponovio je danas u Banjoj Luci zamjenik šefa Misije Ambasade SAD-a u BiH Jonathan Moor.
"To je činjenica", naglasio je Moor.

Ističući da Ambasada SAD-a u BiH blisko prati situaciju u Srebrenici, posebno uoči predstojećih izbora, Moor je najavio da će posjetiti tu općinu ovih dana da bi se upoznao o situaciji u vezi s glasačima i kandidatima na izborima.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da registracija svih Srebreničana "ide naprijed".

"Važno je da Srebreničani imaju pravo glasa i da će učestvovati u izborima", rekao je Moor.

Komentirajući nove promjene koalicije na nivou BiH, Moor je kazao da to ko će biti u koaliciji zavisi od domaćih političkih lidera.

"Ipak, činjenica je da sadašnja ili neka druga koalicija mora nastaviti ispunjavanje obaveze za evropski put BiH", kazao je zamjenik šefa Misije Ambasade SAD-a navodeći da je napravljen određeni napredak, a otvoreno je još pitanje presude "Sejdić-Finci" i još neka druga pitanja.

I predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić danas je tokom razgovora sa zamjenikom američkog ambasadora u BiH Moorom, prenio zabrinutost razvojem krize u Federaciji BiH koja će se, kako tvdi, odraziti i na ukupnu situaciju u BiH.

Bosić je kategoričan da nema smisla zakazivati novi sastanak političkih lidera u BiH o rješavanju pitanja odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, ukoliko ne bude naznaka da se može doći do pozitivnog rješenja.

"Da bismo došli do pozitivnog rješenja prvo moramo ustanoviti ko to sačinjava vlast na nivou BiH i moramo imati neki pomak u razgovorima unutar Federacije BiH o tome na koji način oni misle rješavati izbor dvaju članova Predsjedništva BiH iz tog entiteta“, kazao je Bosić i naglasio da, kada partneri u FBiH to postignu, postojat će uslovi da se dođe do konačne odluke i rješanja pitanja "Sejdić-Finci", koje je jedino preostalo od onih na kojima je insistirala Evropska unija.

Naglasio je da u ovom trenutnu ništa ne zavisi od srpskih stranaka, koje nemaju namjeru da se miješaju u odnose u FBiH.

"Nadamo se da će doći do rješenja koje će otvoriti put za dalje razgovore o ukupnom stanju u BiH", naglasio je lider SDS-a.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s razgovorima o zajedničkom kandidatu opozicije za gradonačelnika Banje Luke, Bosić je podsjetio da je Gradski odbor SDS-a kandidovao Nenada Stevandića za tu funkciju uime SDS-a, ali da on, nažalost, nije dobio podršku drugih stranaka u opozciji najvećeg grada RS-a.

"Očekivali smo i da će druge stranke dati svoje prijedloge i da ćemo u razgovorima doći do nekog imena koje bi moglo ugroziti vlast SNSD-a u Banjoj Luci. Do sada nismo dobili nijedan prijedlog. U takvim uslovima, ukoliko ne bude prijedloga koji je prihvatljiv za sve, SDS će ići sa svojim kandidatom, a otvoreni smo za razgovore o imenu još do subote, kada se održava Glavni odbor SDS-a i kada će stranka donijeti odluku o koaliciji", naglasio je predsjednik SDS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: