{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Sarajevska Hagada, zatvoren muzej i još jedna propuštena prilika

22.2.2013. u 12:44
26
31
Moon: Sarajevska Hagada, zatvoren muzej i još jedna propuštena prilika
26
Moon: Sarajevska Hagada, zatvoren muzej i još jedna propuštena prilika
Patrick Moon (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Patrick S. Moon, objavio je na svom blogu komentar o sarajevskoj Hagadi i zatvaranju Zemaljskog muzeja.
"Dvije kustosice iz Metropoliten muzeja u New Yorku (MET), najvećeg muzeja umjetnosti u Sjedinjenim Državama i jednog od najcjenjenijih i najposjećenijih muzeja svijeta, posjetile su Bosnu i Hercegovinu kako bi se sastali sa predstavnicima Zemaljskog muzeja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i drugima. U Sarajevo su došle vidjeti Hagadu, koja je dio istorijsko-kulturnog blaga BiH i simbol bogate tradicije multikulturalnosti ove zemlje.

Kako što mnogi znaju, Metropoliten muzej se obratio nadležnim iz BiH u vezi izlaganja Hagade u METu. Nažalost, zbog neriješenog statusa Zemaljskog muzeja, kao i drugih šest muzeja i biblioteka koje nemaju službeni status, Komisija je donijela negativnu odluku o ustupanju ovog eksponata METu. MET je jedan od najposjećenih muzeja i najveća turistička atrakcija u New Yorku koji želi da izloži najveće bh. blago. Ipak, još jedna prilika za ovu zemlju je propuštena zbog politike.

Pošto smo najčešće zaokupljeni političkim i ekonomskim pitanjima, zapostavljamo kulturne institucije na sopstvenu štetu. Za vrijeme mog mandata u BiH, shvatio sam važnost koju ovdje ima kultura. Muzika, scenska umjetnost i film su, izmedju ostalog, pomogli održati duh građana koji su godina bili izloženi ratnim nedaćama. Kulturni resursi jedne zemlje, isto kao i ekonomski i prirodni resursi, moraju biti zaštićeni. Svjedoci smo svakodnevnih unutrašnjih političkih sukoba koji koče ekonomsko-društveni razvoj i reforme potrebne za evroatlantske integracije, te sprečavaju napredak BiH na kulturnom planu. Institucije kulture su prinuđene da zatvore svoja vrata u iščekivanju političkih rješenja. Vrijeme prolazi, a ova zemlja propušta sve više i više prilika.

Izložba u Metropoliten muzeju bi mogla motivisati Amerikance, obične građane, investitore i turiste da svoju pažnju ponovo usmjere na BiH. Ali, kad to učine, šta će vidjeti? Investitori, donatori i turisti se mogu obeshrabriti ukoliko bh. vlasti i institucije nisu voljne zaštititi kulturno nasljeđe svoje zemlje. Vrijeme je da vlasti regulišu pravni status Zemaljskog muzeja i sličnih institucija kako bi osigurali održivost i pristup svim kulturnim institucijama u BiH. Vrijeme je da kustosi, direktori, bibliotekari i zaljubljenici u kulturu napuste stari način razmišljanja i učine istinski napor da modernizuju poslovanje svojih najvrednijih institucija kulture. Apelujem na bh. vlasti da naprave konkretne korake u cilju zaštite svojih institucija kulture, tako da Zemaljski muzej postane prosperitetni dom Hagade gdje će građanima i posjetiocima biti omogućeno da vide kulturno bogatstvo koje nudi BiH.

Drago mi je bilo vidjeti da su kustosi ipak došli u BiH, uprkos odluci da se Hagada u ovom trenutku ne ustupi MATu, te da su predstavnice Metropoliten muzeja posjetile ovu zemlju po prvi put. Razgovarali su o dugodišnjoj saradnji i povezanosti koju ovaj muzej ima sa vodećim muzejima u svijetu, o nadanjima da će se uspostaviti saradnja sa institucijama u BiH, a bila je to i izvanredna prilika da predstavnice METa vide Hagadu. Iskreno se nadam da je ovo bila njihova tek prva posjeta i da će ih u budućnosti biti još; da će bh. institucije kulture biti funkcionalne a da će lokalne vlasti biti spremne razgovarati o mogućnosti izlaganja Hagade u SAD. Vrijednost sarajevske Hagade nije samo u ljepoti same knjige već i u nevjerovatnoj priči o njenom opstanku kroz ratove i kroz razdoblja mira. To je priča koja zaslužuje da bude ispričana svijetu", napisao je Moon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: