{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Metropolitan muzej ponudio "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi

F
2.12.2012. u 15:04
0
61
Metropolitan muzej ponudio "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi
0
Metropolitan muzej ponudio "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi
Sarajevska Hagada
Metropolitan muzej zna za zatvaranje Zemaljskog muzeja i ponudio je "gostoprimstvo" sarajevskoj Hagadi od proljeća sljedeće godine na godinu, dvije, tri, koliko god bude bilo potrebno, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.
"To je međunarodna praksa da kad se neki muzej zatvara ili kad je privremeno zatvoren kao što je slučaj sa sarajevskim Zemaljskim muzejom, neki od eksponata se daju sestrinskim organizacijama na daljnje izlaganje", kazao je Finci novinarima upitan da prokomentira činjenicu da bi Metropolitan muzej rado "ugostio" Hagadu.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika, kazao je Finci, je nadležna za davanje saglasnosti da artifakt koji je nacionalni spomenik BiH može privremeno napustiti zemlju. On vjeruje da će se Metropolitan muzej upravo obratiti Komisiji tražeći dozvolu.

Ne zaboravimo, dodao je Finci, da Metropolitan muzej posjećuje šest miliona ljudi godišnje. Oni bi organizirali, kako kažu, okrugle stolove, predavanja i naučne skupove o sarajevskoj Hagadi što bi vrijedilo imidžu BiH i Sarajeva te velika pomoć za Zemaljski muzej.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: