BiH
3

Moon: Nisam se sastajao s Dodikom zbog problema koje smo imali

FENA
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odlazeći ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon ponovio je danas da se u posljednje vrijeme nije sastajao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom zbog problema koje su imali, ali da je vodio razgovore s drugim funkionerima iz te stranke.

"Uvijek sam imao dobre odnose sa SNSD-om i imao sam redovne sastanke s pojedincima u toj stranci. Posljednjih nekoliko puta nisam se sastao s Dodikom zbog problema koje smo imali. Treba ponovo raditi na uspostavljanju povjerenja", kazao je Moon u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da se ranije sastao i s predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojićem i premijerom Željkom Cvijanović, ali da se danas nisu mogli sastati.

"Moja ambasada ima pozitivne i konstruktivne odnose s mnogima iz SNSD-a i to će se nastaviti", dodao je on.

Moon je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, a tokom oproštajnog sastanka bilo je riječi o političkim pitanjima u BiH.

"Američka politika prema BiH ne zavisi ni od jednog pojedinca, to je politika koju vodi Vlada SAD-a i stalna je i nastavit će se i kada ja odem", rekao je Moon, koji je na kraju mandata te za nekoliko sedmica odlazi s mjesta ambasadora SAD-a u BiH.

Komentirajući kakvu situaciju ostavlja u BiH, američki ambasador je rekao da je bilo određenog poboljšanja, ali nedovoljnog, posebno kada su u pitanju kretanje BiH ka EU i NATO-savezu.

Očekuje da će bh. politički lideri ostvariti potreban nivo saradnje, kompromisa i dijaloga, a kako bi se postigla rješenja da se BiH može kretati naprijed i da od toga koristi imaju njeni građani.

"Nadamo se da će 1. oktobra u Briselu politički lideri uspjeti pronaći potrebna rješenja jer SAD žele da vide napredak", kazao je Moon i ukazao da će građani trpjeti posljedice ako se bh. političari ne uspiju dogovoriti 1. oktobra.