Nisu narušeni odnosi BiH i SAD
0

Moon: Američka ambasada očekuje uskoro rezulate istrage

SRNA
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je da uskoro očekuje rezultate istrage o napadu na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i da ima povjerenje u policijske agencije BiH.

Moon je rekao da je sigurnosna struktura u BiH dobra i da će javnost o rezultatima istrage biti pravovremeno informisana.

On je istakao da odnosi dvije zemlje nisu narušeni nakon jučerašnjeg napada na Ambasadu SAD u Sarajevu koji je izvršio vehabija Mevlid Jašarević, ali da "neko pokušava da ih ošteti". "Očigledno je da to ova osoba nije uspijela da uradi", rekao je Moon. 

On smatra da su ovakvi incidenti mogući u svim zemljama, te napomenuo da SAD rade sa BiH i svim ostalim zemljama na jačanju kapaciteta kako bi se borili protiv ove vrste napada.

"SAD su predane da nastave svoj rad u BiH, budućnosti zemlje i njenih građana", rekao je Moon novinarima nakon što je u sarajevskoj Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" posjetio policajca Mirsada Velića, koji je ranjen u jučerašnjem terorističkom napadu u Sarajevu.

Ranjeni policajac Mirsad Velić nije davao izjavu za medije. Njegovo stanje nakon operacije skočnih zglobova je stabilno, a prema riječima direktora bolnice Bakira Nakaša bit će mu potrebno nekoliko sedmica za oporavak.

Dvadesetrogodišnji vehabija Mevlid Jašarević je prilikom jučerašnjeg terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu ranio je radnika na obezbjeđenju američke Ambasade, koji je operisan i trenutno je van životne opasnosti.