Molitveni dan za Domovinu
229

Molitveni dan na Bobovcu: "Herceg-Bosno srce ponosno" odzvanjalo bosanskim kraljevskim gradom

M. G.
Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 20. Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih i policijskih struktura svih nivoa, održani su u subotu, 21. oktobra 2023., na obljetnici smrti bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić.

Ovaj događaj se odigrao na povijesnim temeljima grada Bobovca, nedaleko od crkve sv. Mihovila arkanđela, smještene unutar područja župe Kraljeva Sutjeska, šezdesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

Glavno euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. On je concelebrirao s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, don Markom Medom, te vojnim vikarom Slovenske vojske, paterom Matejom Jakopičem.

U svetoj misi prisustvovali su visoki dužnosnici, uključujući zamjenika ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove, Slavena Galića, i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije, generala Ivicu Jerkića. Također su nazočili lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, komandant Štaba za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Marko Stojčić, te komandant 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadir Zdravko Rezo, zajedno s vojnim predstavnicima Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kao i drugim visokim vojnim i policijskim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini.

Nakon službenih ceremonija, u selu Luke, gdje se proslavljalo završetkom hodočašća, zabilježeno je da je grupa sudionika, uključujući pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, policije i Federalne uprave policije, otpjevala pjesmu Marka Perkovića Thompsona, "Lijepa li si". U ovoj pjesmi spominje se tzv. "Herceg-Bosna". Važno je napomenuti da se "Herceg-Bosna" smatra kontroverznom zbog svoje uloge u prošlim sukobima u Bosni i Hercegovini i presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu koja ju je označila kao udruženi zločinački poduhvat.