Komemoracija na Kapiji
4

Molitve i cvijeće za nevino stradalu tuzlansku mladost

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Sat prije podneva na tuzlanskoj Kapiji je održana komemoracija u znak sjećanja na nevino stradalu tuzlansku mladost u masakru 25. maja 1995. godine, ali i za sve civilne žrtve rata od 1992. do 1995. godine. Prosjek godina ubijenih je 24, a najmlađa žrtva je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Nakon što je na komemoraciji detaljno opisano s kojih je lokacija granatirana Tuzla, kakvim projektilima i koliko je civila ubijeno, mnogobrojne delegacije su odale počast i položile cvijeće na Kapiji.

Najprije su se predstavnici Muftijstva Tuzle, Samostana svetih Petra i Pavla i Pravoslavne crkve u Tuzli pomolili za nevine duše stradalih u masakru na Kapiju, a onda su cvijeće položili roditelji ubijene djece, Haris Bašić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Željko Knez i Damir Bećirević, savjetnici člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Mirsad Kebo, potpredsjednik F BiH, Vinko Drinovac i Martin Andačić u ime predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Jasenko Muharemagić i Ivan Mladina u ime premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, delegacije Općinskog vijeća Tuzla, Skupštine TK i Vlade TK, Selim Bešlagić, nekadašnji načelnik Općine Tuzla, Josip Juras, generalni konzul Republike Hrvatske, delegacije Općine Tuzla, Univerziteta u Tuzli, Oružanih snaga BiH, OSCE-a, EUFOR-a, Udruženja "Kapija 25. maj 1995.", UKC Tuzla, Udruženje civilnih žrtava rata Tuzla, općina u Tuzlanskom kantonu, Koordinacije boračkih udruženja, stranaka koje participiraju u radu općinske i kantonalne vlasti...

Večeras u 20:55 u Tuzli će se oglasiti sirene u spomen na tragično prekinutu tuzlansku mladost. Podsjetimo kako je za zločin na Kapiji odgovarao Novak Đukić, oficir Vojske RS, koji je osuđen na 25 godina zatvora.