Sedamnaest godina od masakra
587

Kapija je najbolnija tuzlanska rana

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Četvrtak, 25. maja ratne 1995. godine, osvanuo je obasjan suncem poslije dana u kojima je kiša neumorno padala. U Tuzli je igrana završnica Rukometnog prvenstva BiH, a u Mejdanu je u dvije dvorane bilo oko 3.000 ljudi. U 20:55 sati od eksplozije granate ispaljene sa položaja Vojske RS sa planine Ozren, na tuzlanskoj Kapiji ubijena je mladost ovog grada. U eksploziji tridesetak kilograma eksploziva i čelika ubijena je 71 osoba, dok ih je oko 200 teže i lakše ranjeno. Nekadašnji Dan mladosti u Tuzli je od tada Dan žalosti, a 25. maj 1995. godine u gradskim analima ostat će upisan kao najtužniji dan gradske historije.

"Dani i godine prolaze, ali tuga ne jenjava", najčešće je izgovarana konstatacija roditelja poginulih djevojaka i mladića na tuzlanskoj Kapiji.

Podsjetimo kako je najmlađa žrtva masakra u režiji Karadžićevih i Mladićevih sljedbenika bio trogodišnji Sandro Kalesić, koji je ubijen na godišnjicu braka svojih roditelja. Pogodio ga je geler veličine zrna graška, a Sandro je izdahnuo na putu do Gradine.

Hilmo Bučuk, predsjednik Udruženja "Kapija 25. maj 1995.", se prisjeća kako su ga krvavog četvrtka te 1995. godine užasno boljele noge.

"Bio je to neki predosjećaj, kada sam u Kliničkom centru pronašao svoju Lejlu vidio sam kako je izranjavana po nogama”, kroz suze priča Hilmo Bučuk.

Njegova supruga, Lejlina mama Pekiza, svih 17 godina čuva kćerkin dnevnik, koji nikada nije otvorila. Na prvoj stranici je ispisano upozorenje kako dnevnik niko ne smije otvarati bez Lejlinog odobrenja.

A da li je Lejla imala momka? Imala je, kažu, neku simpatiju. Vjerovatno dnevnik čuva i ovu tajnu. Sada na njenom grobu, u Aleji mladosti, često osvane čokolada s natpisom: "Volim te!"

Treba reći kako je Tuzla u periodu od 15. maja 1992. do 25. augusta 1995. godine stalno granatirana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibra. Oko 90 posto tih projektila ispaljeno je sa položaja Vojske RS na Majevici, a ostalih 10 posto sa lokaliteta Ozrena. U tom razdoblju na Tuzlu su padali projektili iz haubica, topova, tenkova, ispaljivane su rakete zemlja-zemlja i kasetni projektili.

Do danas je utvrđeno kako je u periodu maj 1992. august 1995. godine od agresorskog granatiranja poginulo oko 200 civila, a ranjeno više od 2.000.

Za zločin na Kapiji za sada je odgovarao general Vojske RS Novak Đukić, koji je zapovijedao jedinicama u Taktičkoj grupi Ozren, a pred Sudom BiH je osuđen na 25 godina zatvora.