Intervju sa Radovanom Karadžićem
0

"Moje suđenje je motor za utvrđivanje istine"

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je da je bio spreman još 1997. godine da dođe u Hag, ali da je uvidio da Tužilaštvo nema namjeru da pošteno istraži njegov slučaj.

''Procijenio sam da ne bih imao pošteno suđenje. Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine, i ako mogu imati pošteno suđenje i iznijeti istinu, to će biti korak ka pomirenju", rekao je Karadžić u intrevjuu za Balkansku iostraživačku mrežu .

On je istakao da ne vidi kako može doći do pomirenja ako Muslimani optužuju Srbe za djela koja nisu počinili, a s druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali.

Karadžić je istakao da muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao "braniteljima Bosne", iako su ono što danas imaju, mogli da imaju i bez rata. 

"Od koga su branili Bosnu? Lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe", rekao je Karadžić i naglasio da bi kreatori ovdašnje tragedije, makar oni iz BiH, umjesto što okrivljuju Srbe, trebalo da objasne porodicama žrtava zašto su njihovi najmiliji umrli, "jer ono što sad imamo, mogli smo imati i bez žrtava".

Karadžić je istakao da je to bio minimum za srpsku stranu.

''To je bila donja linija ako napustimo Jugoslaviju, i to smo dobili kao prijedlog Evropske unije, i konačno u Dejtonu. S naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbjegne. S tačke gledišta `branilaca Bosne`, sve je to bilo potpuno uzaludno, nepotrebno i zločinački do najvećih razmjera", rekao je Karadžić.
Karadžić je rekao da ne odustaje od insistiranja da mu je nedavno preminuli američki diplomata Ričard Holbruk garantovao da neće biti procesuiran. 

Bivši predsjednik Srpske naveo je da njegova porodica ne prima pomoć od Republike Srpske i da nije u situaciji da ga češće posjeuje u Haškom tribunalu jer je to skupo.

Karadžić je rekao da ne zna gdje se nalazi general Ratko Mladić i da ne zna da li će biti uhapšen.

''Pretpostavljam da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje rizikuje nego ja''- rekao je Karadžić. 

On je rekao da je pravednost njegovog suđenja umanjena zbog nedostatka vremena koje je imao kako bi pregledao dva miliona stranica materijala koje mu je dostavilo Tužilaštvo. 
''Neizbalansiranost između vremena za pripremu i resursa kojima raspolaže Tužilaštvo i vremena i resursa koji su dodijeljeni Odbrani jeste ogromna. Što se tiče vremena koje koristim za unakrsno ispitivanje svjedoka, izvinjavam se sudijama zato što moraju slušati jednog amatera, iako su oni očekivali da čuju `veliki orkestar`, ali dajem sve od sebe kako bi se došlo do istine o onom što se desilo u Bosni, tako da forma malo trpi" - pojasnio je Karadžić.

On je ponovio da nije zadovoljan uslovima na suđenju, jer odbrana ima samo deset odsto kapaciteta kojim raspolaže Tužilaštvo, ali da su mu veliku pomoć pružili profesorii studenti prava koji volontiraju radeći na njegovom slučaju.

Karadžiću se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja periodu od 1992. do 1995. godine. 

Suđenje Karadžiću u Haškom tribunalu započelo je prije nešto više od godinu dana i u toku je izvođenje dokaza Tužilaštva. 

Uhapšen je u julu 2008. u Beogradu, nakon što je više od deset godina bio u bjekstvu.