Elvira Abdić Jelenović
0

FOTO / "Moj otac Fikret izlazi u martu i posvetit će se Agrokomercu"

Piše: A. Panjeta
Elvira Abdić Jelenović (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Elvira Abdić Jelenović (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Elvira Abdić Jelenović kazala je kako plan Vlade FBiH za rekonstrukciju nekadašnjeg krajiškog privrednog giganta Agrokomerca predstavlja prevaru i nastavak pljačke ove kompanije koja traje prethodna dva desetljeća.
Elvira Abdić Jelenović:
Elvira Abdić Jelenović: "Predlažem Vladi da razmotri prijedlog mog oca" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na press konferenciji na kojoj je u četvrtak predstavila Aneks na Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca koji je napravio njen otac, Elvira Abdić Jelenović najavila je da će Fikret Abdić iz zatvora u Puli, gdje služi kaznu za ratne zločine počinjene u Zapadnoj Bosni, izaći najkasnije do 15. marta nakon čega se namjerava posvetiti Agrokomercu.

"Za protekle božićne i novogodišnje praznike on je prvi put iskoristio pravo izlaska iz zatvora, šetali smo Pulom. Nakon izlaska iz zatvora, on će najprije otići u kuću u Volovskoj, gdje ima prijavljeno prebivalište posljednjih 30 godina, potom bi trebao neko vrijeme provesti u mjestu Maljevac kod BiH, a kada se završi obnova njegove kuće u Velikoj Kladuši, u kojoj će pomoći brojni stanovnici Krajine, kako ovdje, tako i u dijaspori, doći će u Veliku Kladušu", kazala je Abdić Jelenović. Na upit da li se Abdić planira uključiti u politiku, kazala je kako smatra da bi mu to bilo najbolje.

Abdić Jelenović je kazala kako je prijedlog Fikreta Abdića za preuzimanje i obnovu Agrokomerca od prošle godine poslan na više od 500 zvaničnih institucija, ali da se o njemu niko nije očitovao te da očekuje od Vlade da se o Prijedlogu i predstavljenom Aneksu izjasni jer smatra kako je u njemu sadržano pravo rješenje.

"Za praznike smo s tatom šetali Pulom" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
"Ovo što sada radi Vlada predstavlja nastavak pljačke i u svemu će najviše biti oštećeni dioničari koji su jedini pravi vlasnici kompanije, a ne Vlada. Njihov plan je da kompaniju podijele ne dva dijela, da rasprodaju imovinu "Agrokomerca" van BiH i od toga uzmu novac i podmire dugove. Sva imovina je pod hipotekom i pitanje je kako je neko mogao stavljati pod hipoteku nešto što nije njegovo. Čak planiraju i prodaju Starog Grada", kazala je Abdić Jelenović. Osvrnula se i na posjetu federalnog ministra energetike i rudarstva Erdala Trhulja Velikoj Kladuši, najavljenu na dan njene press konferencije.

"Pozitivno je što on obilazi, ali bi bilo lijepo da je prije toga prvo obišao pogone Agrokomerca pa bi onda vidio da na primjer farma koja stoji tamo u izvještaju Vlade više ne postoji, već je izrezana u staro željezo", kazala je te istakla kako Agrokomerc nije srušen u ratu, niti je dokumentacija uništena.

"Dokumentacija je skrivena kako bi se onemogućilo utvrđivanje vlasničke strukture u Agrokomercu. Uzurpatori Agrokomerca su ga prije svih revizija proglasili 100 posto državnom firmom, a nisu prethodno sačinili elaborat", stoji u Aneksu na Prijedlog, koji potpisuje Fikret Abdić, a koji je njegova kćerka Elvira podijelila prisutnim novinarima.

"Želim naznačiti da sam kao predsjendik Uprave Agrokomerca, a zbog problema s alergijom, imao kancelariju u Rijeci i da su svi važni dokumenti rađeni u kopiji, od kojih je jedna bila u Velikoj Kladuši, a druga u Rijeci, kako bih lakše mogao voditi Agrokomerc", stoji u Abdićevom Aneksu.

"Fikret iz zatvora ide u Volovsko, u Maljevac pa u Kladušu" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Abdić Jelenović je kazala i kako se iza namjere za prodaju imovine kompanije u Hrvatskoj krije i namjera da se preuzme skupocjena vila u vlasništvu Agrokomerca te je podsjetila da je u ime Udruženja dioničara kompanije podnijela tužbu protiv BiH pred Sudom u Strasbourgu.

"Ne sumnjam u Sud, ali sam skeptična po tom osnovu s obzirom na to da ovdje nakon svake odluke Suda prilagode zakone onako kako njima odgovara. Također, atmosfera koja se stvara u medijima je takva da to što čovjek izlazi na slobodu izgleda kao da izlazi na sud", kazala je Abdić Jelenović.

Fikret Abdić Babo je prije rata bio poznat kao jedan od prvih kontroverznih biznismena u BiH, izgradio je poslovno carstvo u kojem je zapošljavao 15.000 ljudi, a na prvim izborima u BiH 1990. godine pojavio se kao kandidat SDA uz Aliju Izetbegovića te ostvario značajan rezultat. Tokom rata u BiH 1993. godine osniva Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna i koalira sa Radovanom Karadžićem i Milanom Martićem, a njegove vojne jedinice pridružuju se Vojsci Republike Srpske u opsadi Bihaćkog džepa.

I nakon rata Krajina je podijeljena na "korpusaše" (bivše pripadnike Petog korpusa i Armije BiH) i "autonomaše" (bivše pripadnike Abdićeve vojske) među kojima vlada velika netrpeljivost. Većina "autonomaša" i dalje gaji simpatije prema Abdiću kojem pripremaju doček i pomažu u obnovi njegove kuće u Velikoj Kladuši.