BiH
4

Moguće uvođenje "treće smjene" u Sudu BiH

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
S dvostruko većim brojem tužilaca i optužnica za ratne zločine u ovoj godini, u Sudu BiH se spominje mogućnost uvođenja “treće smjene”.

Iako u Službi za odnose s javnošću (PIOS) Suda BiH kažu da ta opcija nije razmatrana, na ročištima se može čuti kako su sudnice prebukirane.

Sudija Davorin Jukić je na jednom od suđenja za ratne zločine kazao da predsjednica Suda uskoro treba donijeti odluku o radu u dvije smjene, ukoliko svi predmeti ne budu mogli biti raspoređeni u postojeće radno vrijeme.

"Ja vam govorim o trećoj, četvrtoj smjeni, iza 16.00 sati", kazao je Jukić.

Sud BiH trenutno radi na više od 50 predmeta ratnog zločina, koji se nalaze u raznim fazama postupka. Suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH zakazuju se od 9.00 do 12.30, te od 13.00 do 16.00 sati.

S porastom broja predmeta, u jutarnjem terminu nekada se održavaju i po dva suđenja, a neki postupci se održavaju svakih 15 dana.

Razlog tome je, kako se objašnjava na ročištima, problem s rezervacijom sudnica zbog prebukiranosti.

U PIOS-u kažu da uvođenje “treće smjene” nije razmatrano.

"Rad Suda BiH nijednog trenutka neće biti doveden u pitanje, jer raspolažemo s dovoljno kapaciteta, kako ljudskih tako i tehničkih", naveli su iz PIOS-a.

Advokati se protive dužem radnom danu, jer smatraju da to ne bi bilo rješenje problema.

Na jednom od ročišta advokat Fahrija Karkin pobunio se protiv mogućnosti uvođenja “treće smjene” kazavši kako je najbolje da “Sud BiH osigura krevete advokatima na sudu”.

Advokatica Vasvija Vidović ističe da je međunarodna zajednica donirajući veliki novac željela ubrzati rad pravosuđa, ali da rješenje za to nije uvođenje dužeg radnog dana.

"Treća smjena, veliko je pitanje je li to kvalitetno, što ne zavisi samo od sudaca, već i od advokata. Mi primamo stranke poslijepodne, tužbe, žalbe, ne možemo sjediti tamo. Rješenje je da se rasporede sitni predmeti na kantonalne i okružne sudove, a ne da se uvodi nova smjena", smatra Vidović.

Komentar Tužilaštva BiH nismo mogli dobiti.

U Tužilaštvo BiH je u novembru 2013. imenovano 14 novih tužilaca za ratne zločine, a u martu ove godine još pet, čime je njihov broj povećan na 38.

U ovoj godini godini Tužilaštvo je optužilo više od 100 osoba, što je više nego u 2013. i 2012. godini zajedno, javio je BIRN - Justice Report.