Sastanci u toku
912

Moguće ujedinjenje Naroda i pravde, Nezavisnog bloka i Platforme za progres

Piše: A. D.
Hadžikadić, Konaković i Šepić
Hadžikadić, Konaković i Šepić
Ukoliko razgovori koji su u toku urode plodom, u BiH bi moglo doći do formiranja novog političkog projekta koji bi činile stranke Narod i pravda, Nezavisni blok i Platforma za progres.

Kako saznaje Klix.ba, u proteklom periodu je na poziv potpredsjednika Nezavisnog bloka Fuada Kasumovića u Zenici održan sastanak s predsjednikom ove stranke Senadom Šepićem te liderima Naroda i pravde i Platforme za progres Elmedinom Konakovićem i Mirsadom Hadžikadićem.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, Kasumović je na ovom sastanku između ostalog predložio da u doglednom periodu dođe do ujedinjenja Nezavisnog bloka, Naroda i pravde i Platforme za progres.

Konaković je za Klix.ba potvrdio da je došlo do navedenog sastanka, ali je podvukao da je "možda prekrupna stvar govoriti sada o ujedinjenju navedenih stranaka". Najavio je, pak, da će spomenuti predsjednici nastaviti održavati sastanke i u narednom periodu.

"To su dva politička subjekta s kojima mislimo da se može blisko sarađivati. Teška je politička scena. Vidimo svakodnevna iznenađenja i logično je da ove tri stranke održavaju takve sastanke. Razgovarano je o probosanskim idejama koje jačaju ovu zemlju, borbi protiv korupcije i jačanju institucija BiH", kazao nam je Konaković.

Treba podsjetiti da su Šepić i Konaković prošle godine potpisali sporazum o zajedničkom predizbornom djelovanju, nastupu i podršci na Općim izborima 2018. godine, ali i zajedničkom djelovanju nakon izbora.

Ovim sporazumom su se usaglasili da će imati dvije liste, ali će se međusobno podržavati, a stranka Narod i pravda pružila je podršku Šepiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Hadžikadićeva Platforma za progres, nakon što je 25. novembra 2018. godine održala osnivačku skupštinu stranke, trenutno radi na razvijanju organizacije na terenu kroz općinske i regionalne odbore.