{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Moguće pronaći kompromisno rješenje o popisu stanovništva"

S
17.2.2010. u 19:51
0
21
"Moguće pronaći kompromisno rješenje o popisu stanovništva"
0
"Moguće pronaći kompromisno rješenje o popisu stanovništva"
Branko Dokić
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić vjeruje da novoformirana komisija ovog doma može pronaći kompromisno rješenje i izraditi prihvatljiv prijedlog zakona o popisu popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.
Dokić, koji je predlagač ove odluke, smatra da za uspješan rezultat, treba prihvatiti standarde koji su opštevažeći u svijetu i prihvaćeni u UN i „Eurostat“ kriterijumima, kao i dobra rješenja iz zakone Srbije i Hrvatske koji tretiraju ovo pitanje.

"Može se naći kompromisno rješenje koje će u potpunosti zadovoljiti obaveze i kriterijume koji su nam `Eurostatom` dati, kao i njegove preporuke koje se odnose na pitanja vjerskog i nacionalnog izjašnjavanja, i izjašnjavanja o pismu i jeziku, za koje treba ostaviti mogućnost i izjašnjavanja i neizjašnjavanja“, rekao je Dokić Srni.

On je istakao da izjašnjavanje o ovim pitanjima nije obavezni kriterijum "Eurostata“, ali da zabranjivanje mogućnosti izjašnjavanja o ovim pitanjima predstavlja direktno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda.

"Razlog zašto taj kriterijum nije obavezan jeste poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, koja kaže da se građaninu treba ostaviti mogućnost da se izjasni ili ne izjasni o tome, i smatram da mi u našem prijedlogu treba da ostavimo tu mogućnost“, izjavio je Dokić.

On smatra da ovaj prijedlog zakona, komisija koju će činiti 13 predstavnika svih političkih partija u ovom domu, može izraditi u narednih mjesec dana, što predstavlja i rok koji je predviđen odlukom o njenom formiranju.

Predstavnički dom usvojio je na današnjoj sjednici odluku o osnivanju Privremene komisije za pripremu prijedloga zakona o popisu popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Poslanici su takođe usvojili i zaključak da ova komisija u svome radu donosi odluke dvotrećinskom većinom glasova, onih članova koji budu prisutni na sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: