Saradnja Grčke i BiH
22

Moguće direktne aviolinije iz Atine i Soluna za Sarajevo

FENA
Susret Gadisa i Nikšića (Foto: Anadolija)
Susret Gadisa i Nikšića (Foto: Anadolija)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Grčke u našoj zemlji Karolosa Gadisa s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje.

Nikšić je upoznao Gadisa o prilikama u Federaciji BiH te o dosadašnjem radu, rezultatima i prioritetima Federalne vlade.

Istakao je vladine aktivnosti na unapređenju ambijenta za strane investiticije, nastavku i otpočinjanju novih projekata u cestovnoj infrastrukturi i energetici, te povećanju izvoza u namjenskoj i drugim industrijskim oblastima.

Dodao je da paralelno s tim Vlada ulaže napore na održanju fiskalne stabilnosti, rješavanju naslijeđenih problema, te reformama i uštedama potrebnim za poboljšanje ukupne makroekonomske slike ovog entiteta.

"U posljednja dva mjeseca bilježimo i porast zaposlenosti i nastojat ćemo da nastavimo i održimo takav pozitivan trend", kazao je Nikšić.

Ambasador Gadis ocijenio je uspješnim dosadašnji rad Vlade FBiH te iznio uvjeravanja da će Grčka i dalje snažno podupirati evroatlanski put naše zemlje.

"Još od Solunskog samita 2003., Balkan je označen kao prioritet grčke vanjske politike i, tokom grčkog predsjedavanja EU 2014. godine, ovaj prostor će biti visoko na našoj agendi", istakao je Gadis.

Naglasio je da bi do kraja godine BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU te reaktivirati status u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

Govoreći konkretnije o saradnji, ambasador je nagovijestio organiziranje posjeta na političkom, privrednom i kulturnom nivou, kao i mogućnost otvaranja direktnih avionskih linija iz Atine i Soluna za Sarajevo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.