|

Moguća eksproprijacija kuće Ive Andrića i njeno pretvaranje u muzej

Moguća eksproprijacija kuće Ive Andrića i njeno pretvaranje u muzej
0
S
SRNA
7.2.2013. u 16:13
9
komentara
0

dijeljenja
Moguća eksproprijacija kuće Ive Andrića i njeno pretvaranje u muzej Kuća u kojoj je odrastao Ivo Andrić (Foto: SRNA)
Odbornici Skupštine opštine Višegrad prihvatili su danas inicijativu Ferijalnog saveza Republike Srpske i donijeli odluku da se pristupi proceduri eksproprijacije nekadašnje kuće nobelovca Ive Andrića koja se nalazi na lijevoj obali Drine, nedaleko od mosta Mehmed-paše Sokolovića.
Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta odlučeno je da se u okviru ove inicijative razgovara sa vlasnicima kuće, koju je Ivi Andriću u nasljedstvo ostavila njegova tetka Ana i tetak Ivan Matkovšik, kako bi je oni sporazumno prodali opštini Višegrad.

Od 1974. godine, kada je tadašnji Socijalistički savez radnog naroda na kuću, koju je Andrić poklonio 1953. opštini, a ona je prodala porodici Muhameda Ploskića, postavio na nju tablu s natpisom "U ovoj kući je proveo djetinjstvo nobelovac Ivo Andrić", trajali su besuspješni pregovori opštine sa vlasnicima o njenoj prodaji.

Procedurom je predviđeno da se, ukoliko vlasnici i ovaj put ne pristanu na prodaju kuće i okućnice, zatraži od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva da proglasi objekat od opšteg nacionalnog interesa kako bi se pristupilo njegovoj eksproprijaciji.

Na sjednici je bilo i prijedloga od odbornika da se ukloni i stambeni objekt u blizini bivše kuće Ive Andrića kako bi se "otvorio" vidik na Ćupriju na Drini, jer je sa njenog prozora budući pisac još kao dijete gledao njene obrise nad zelenom vodom.

Obrazloženje Ferijalnog saveza RS i novousvojene opštinske odluke je da će se otkupom kuće gdje je nobelovac proveo djetinjstvo i njenim eventualnim pretvaranjem u muzej umogome poboljšati turistička ponuda Višegrada i svega što je u vezi sa imenom Ive Andrića.

Odluka o otpočinjanju procedure otkupa ili eksproprijacije kuće Ive Andrića donesena je jednoglasno.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...