NS Radom za boljitak
0

Moguća blokada saobraćajnica i graničnih prelaza

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović uputio je otvoreno pismo predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor u kojem traži povlačenje odluke po kojoj bi se u Ustav Hrvatske unijela odrednica o glasanju na samo četiri lokacije na izborima za više od 200.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH.

Ukoliko ta odluka ne bude povučena, Lijanović je najavio borbu protiv te odluke svim demokratskim sredstvima, uključujući i blokade saobraćajnica i graničnih prelaza.

"Proteklih 20 godina, većina tih ljudi žrtvovala je sve za HDZ i Hrvatsku, a sada će biti fizički spriječeni da kao državljani ostvare osnovno pravo, a to je pravo da biraju i budu birani na izborima. Očekujemo hitno  povlačenje ove odluke i izvinjenje za poniženje koje smo doživjeli", smatra  Lijanović. 

U pismu se navodi da se prijedlog novog hrvatskog Ustava ne pridržava standarda o broju birača po biračkim mjestima, kao što je to primjer u evropskim državama razvijene demokratije. 

"Novija istorija ne pamti primjer u kojem jedna stranka na vlasti predlaže takvu diskriminaciju i ponižavanje njenih građana koji žive izvan granica", dodaje se u pismu koje je Lijanović uputio Jadranki Kosor.  

Lijanović je tokom vikenda rekao da je Narodna stranka "Radom za boljitak" zaprepaštena odlukom HDZ BiH da podrži odluku HDZ Hrvatske kojom se više od 200 000 Hrvata iz BiH ukida pravo glasa za Sabor Hrvatske. 

Predsjednik HDZ-a Jadranka Kosor i lider SDP-a Zoran Milanović dogovorili su da građani Hrvatske iz dijaspore glasaju samo u diplomatskim predstavništvima, a da će u Saboru imati tri fiksna mjesta.
Kosor i Milanović su svoj dogovor predstavili u petak, 21. maja, u hrvatskom Saboru, a on predstavlja kompromis između dvije strane, jer su opozicine stranke željele da dijaspora više ne glasa na izborima za Sabor, dok je HDZ-u bilo prihvatljivo postojeće stanje u kojem se glasalo na više mjesta.