BiH
74

Moguća blokada kargo saobraćaja sa Tuzlanskog aerodroma: Politička odluka mogla bi nanijeti veliku štetu

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Međunarodnom aerodromu Tuzla 15. septembra ove godine moglo bi doći do blokade kargo saobraćaja, a koji je zvanično ponovo uspostavljen 2. juna ove godine. Naime, Ured za veterinarstvo BiH od 15. septembra ove godine iz tehničkih razloga neće biti u mogućnosti da vrši inspekcijski pregled namirnica animalnog porijekla koje se sa tuzlanskog aerodroma transportuju za Tursku.

Premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića posebno je iznenadio potez Ureda za veterinarstvo BiH koji, kako je kazao, o svom aktu zvanično nije obavjestio nijednog od organa kantona.

Naime, Vlada TK o ovakvom aktu obavještena je od Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je ovu informaciju dobio od poslovnog partnera aviokompanije Turkish Airlines-Cargo koja je, na osnovu sklopljenog međunarodnog ugovora zadužena za prevoz namirnica animalnog porijekla.

"Mi smo prije nekoliko dana od Međunarodnog aerodroma Tuzla obavješteni da je od Ureda za veterinarstvo BiH jednim aktom, njihov poslovni partner, međunarodni avioprevoznik Turkish Airlines obavješten da od 15. septembra neće biti u mogućnosti da na Međunarodnom aerodromu Tuzla vrše inspekcijski nadzor, odnosno pregled namirnica animalnog porijekla koje se transportuju sa ovog međunarodnog graničnog prelaza. Ovo je pokazalo neozbiljnost Ureda za veterinarstvo BiH jer nijednim potezom, aktom pa čak ni usmeno nije obajestila nijedan od zvaničnih organa kantona", istakao je Gutić.

Zbog ovakve odluke, Vlada TK danas je na vanrednoj sjednici donijela nekoliko zaključaka.

"Prvi je da tražimo od Vijeća ministara BiH da naloži Uredu za veterinarstvo BiH poštivanje odluke o određivanju graničnih prelaza, odnosno da kroz tu odluku kojom je naš aerodrom svrstan u granične prelaze u zračnom prometu i kao takvom omogućeno mu je da može vršiti transport roba i putnika. U tom smislu tražimo od Vijeća ministara BiH da naloži Uredu za veterinarstvo BiH da na Međunarodnom aerodromu Tuzla odrganizuje vršenje veterinarske inspekcije i nakon 15. septembra", naveo je Gutić jedan od zaključaka.

Premijer TK upozorio je da bi blokada kargo saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma rezultirala nanošenjem višemilionske štete.

"Ovdje se radi o međunarodnom ugovoru između tuzlanskog aerodroma i Turkish Airlinesa, a prekidom kargo saobraćaja došlo bi do kršenja međunarodno-poslovnog prava", upozorio je Gutić te dodao da je Vlada TK na vanrednoj sjednici donijela i zaključak kojim se od Ureda za veterinarstvo BiH traži obavještenje o tome da li je na još nekom od graničnih prelaza u zračnom prometu u BiH obustavljeno vršenje inspekcijskog nadzora.

Također, na pomenutoj sjednici Kantonalna vlada se jednim od zaključaka stavila na raspolaganje Uredu za veterinarstvo BiH u smislu kadrovskog jačanja inspekcijske službe.

"Ukoliko postoji problem sa kadrovima u Uredu za veterinarstvo mi smo se stavili an raspolaganje te tražimo da nam se omogući da naša Uprava za inspekcijske poslove TK, odnosno naš veterinarski inspektor po osnovu privremenog ovlaštenja vrši insekcijski nadzor roba i namirnica animalnog porijekla na Međunarodnom aerodromu Tuzla", naglasio je Gutić.

Tehnički direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Omer Jukanović smatra da ovakva odluka Ureda za veterinarstvo BiH ima političku pozadinu.

"Ne razumijem šta su tehnički uslovi Ureda za veterinarstvo BiH, jer oni navode da zbog tehničkih uslova ne mogu vršiti kontrole. Lično mislim da u ovome ima politike i da je ovo politički izdejstvovano. Nadam se da će ekonomija i privreda nadvladati političke tenzije. Ukoliko bi Turkish Airlines odustao od daljeg projekta, odnsono ukoliko bi Vlada Republike Turske odustala od kupovine mesa iz BiH možete samo zamisliti kolike bi posljedice bile. Mi smo dogovorili blizu 5.500 tona transporta ove godine, a od toga smo možda 30 posto prevezli", kazao je Jukanović.

Osvrnuvši se na strukturu kadra u Uredu za veterinarstvo BiH, premijer TK kaže da je mišljenja da je pomenuti novonastali problem politički motivisan.

"Ako vidimo da u Uredu za veterinarstvo BiH prva tri čovjeka dolaze iz Republike Srpske, onda nije teško zaključiti odakle vjetar duva. Mi smo imali problema prilikom dobijanja dozvole za obavljanje kargo transporta, pa smo bili svjedoci nekoliko nadzora i kontrola. Tada su nam pronalazili trivijalne nedostatke, kao što je nedostatak mrežice na prozoru i slično", dodao je Gutić te ocijenio da je Međunarodni aerodrom Tuzla tehnički najopremljeniji za kargo operacije u BiH.

Gutić je na kraju izrazio zabrinutost zbog indirektne štete koju bi zbog ovakve odluke mogli pretrpjeti poljoprivredni proizvođači, s obzirom da je za narednu godinu planiran izvoz mesa u vidini od 15 do 20 hiljada tona mesa.