Do jučer neprijatelji
69

Mogu li SDA i PDA činiti okosnicu vlasti u Tuzli: Gorka pilula da zaborave prošlost

A. K.
Premijer TK Jakub Suljkanović (PDA) i Bego Gutić (SDA) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Premijer TK Jakub Suljkanović (PDA) i Bego Gutić (SDA) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) koju bi trebala činiti koalicija Stranke demokratske akcije (SDA), Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH) postali su formalni. Iako su pregovori ozvaničeni, nesuglasice dominiraju na relaciji SDA-PDA.

Trenutno je u fokusu kreiranje zajedničke političke platforme, a o raspodjeli resora za istim stolom za kojim su se našli predstavnici četiri političke partije zvanično nije bilo govora.

Najzanimljivija je saradnja između dojučerašnjih neprijatelja SDA i PDA koji uz zastupnike SBB-a i SBiH-a dobijaju skupštinsku većinu od 20 zastupnika.

Dok iz SDA o ovoj temi još uvijek ne žele otvoreno govoriti, iz PDA poručuju da će dio vlasti biti samo ukoliko se u političku platformu ugrade njihovi ciljevi koji će dovesti do razvoja najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

"U proteklih osam mjeseci niti jednom riječju se nije spominjala PDA, jer smo prepustili izbornim pobjednicima, kako se vole nazivati, odnosno SDP-u i SDA, formiranje vlasti. Očito nisu bili sposobni i nisu se mogli dogovoriti oko pozicija i imenovanja u vlasti te su onda pozvali i PDA. Mi ćemo razgovarati sa svima koji su spremni prihvatiti platformu Kantonalnog odbora PDA", rekla je za Klix.ba glasnogovornica PDA Elzina Pirić.

Pregovarački timovi stranaka ispred sebe nisu postavljali krajnje rokove za formiranje vlasti, a kako saznaje Klix.ba, SDA i PDA još uvijek nisu u cijelosti pronašle zajednički jezik.

"Platforma se radi te se usaglašavaju zajednički pravci djelovanja. Trenutno je sporan Zakon o raspodjeli javnih prihoda koji strankama sa sjedištem u Sarajevu stvara određene probleme. Naime, od usvajanja ovog zakona do danas Tuzlanski kanton je izgubio 500 miliona KM, građani ovog kantona nisu doživjeli povećanje budžeta, za razliku od Sarajevskog. Mi nemamo ništa protiv glavnog grada, ali mislim da građani Tuzlanskog kantona zaslužuju više. O ovome stranke sa sjedištem u Sarajevu vjerovatno otvoreno ne mogu govoriti, što im predstavlja problem", istakla je Pirić.

Upravo nabrojano od Pirić predstavljao je i jedan od osnovnih razloga prošlogodišnjeg raskola u članstvu SDA Tuzlanskog kantona, što je rezultiralo smjenom tadašnje Vlade TK na čelu s premijerom Begom Gutićem, a na kraju i formiranjem PDA.

Pirić nam je kazala da o raspodjeli resora nije bilo razgovara i da do toga neće doći dok ne bude usaglašena čvrsta i transparentna politička platforma koja će biti pravac djelovanja.

"Mi nemamo problema s rokovima u vezi formiranja vlasti. Ciljevi Kantonalnog odbora PDA o kojima sam govorila su ključni te kada to usaglasimo i potpišemo platformu, onda možemo sazvati sjednicu Skupštine TK i za 24 sata imenovati rukovodstvo", dodaje Pirić.

Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona stava je da se priča o formiranju vlasti u ovom kantonu mora završiti što prije i to na najkvalitetniji način. O ovoj temi, navode da mogu razgovarati samo shodno svom kapacitetu od dva zastupnička mjesta.

"Mi nismo ti koji vode priču o formiranju vlasti, ali smo dio toga. Najveću odgovornost nose SDA i PDA koji trebaju neke svoje stvari riješiti, a mi smo tu kako bismo im pomogli. Zasad nije bilo konkretnih zaključaka, dogovorili smo se da radimo na principu rješavanja prvo onih stvari koji će nas dovesti do što kvalitetnije platforme ove koalicije koja će biti u interesu prvenstveno građana, a onda i političkih partija", rekao je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Nedžad Hamzić.

U većini za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu nema Demokratske fronte (DF) iz koje poručuju da postoji samo jedan uslov pod kojim bi mogli ući u ovu priču, a to je smjena svih direktora javnih preduzeća te upravnih i nadzornih odbora javnih institucija uz reviziju njihovog rada.

"Smatramo da su građani ovog kantona dosad bili bezobrazno pljačkani. Bez reforme mi ne ulazimo u vlast koja bi funkcionisala po principu trgovine ministarskim pozicijama i direktorskim mjestima. Sastanak koji je održan u Tuzli nas ne zanima, a svaki politički subjekt ima pravo da se sastaje s kime god želi. Nije bitno ko se i kada sastaje, već šta je sadržaj svega toga", izjavio je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Kako je naveo, DF u Tuzlanskom kantonu nema potpisan sporazum niti sa jednom političkom partijom.

"Sporazum ćemo napraviti s onim ljudima i strankama u Skupštini Tuzlanskog kantona koji su spremni da sprovedu aktivne reforme na ovom kantonu. One su hitno potrebne u svim segmentima, posebno u zdravstvenom i obrazovnom sistemu", potcrtao je Mešalić.

Novi sastanak pregovaračkih timova SDA, PDA, SBB-a i SBiH-a mogao bi biti održan iduće sedmice u Tuzli.