Nižu se reakcije
0

DF: Gašenje programa FTV-a je atak na slobodu medija, a to rade HDZ i stranke Trojke

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Uslijedio je niz reakcija nakon što je BHRT jutros blokirao program Federalnoj televiziji (FTV). O aktuelnoj kriznoj situaciji oglasila se i Demokratska fronta (DF).
"Gašenje programa Federalne televizije je klasičan atak na slobodu medija i to od stranaka okupljenih oko HDZ-a, takozvane Trojke (SDP, NiP, NS), pokušaja kontrole, uz prijetnje i nastojanje da se ugasi ovaj javni RTV servis, uz ugrožavanje egzistencije medijskih uposlenika", kažu iz DF-a.

Dodaju da su odluku o gašenju FTV-a donijeli, podržali ili patentirali, članovi Upravnog odbora BHRT-a koji su u proteklom periodu bili perjanice RTRS-a, RTV Herceg Bosne i Večernjeg lista.

"Dakle, sve je jasno. Uskraćivanjem realizacije emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine da vide i čuju stavove pozicije i opozicije, te svih onih koji učestvuju u javnom životu", navode iz DF-a.

Ističu da se ovim krši ustavno pravo na informisanje.

"Demokratska fronta se protivi svakom pokušaju i namjeri da se politički ovlada medijskim servisom", poručili su iz ove stranke.