Brisel
120

Mogherini nakon sastanka sa Zvizdićem: Potrebno raditi na strukturnim reformama

Piše: Er. M.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Briselu sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije. Nakon sastanka javnosti su se obratili visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini i predsjedavajući Zvizdić.

Mogherini je kazala da je održan dobar sastanak s bh. delegacijom te da je ostvaren veliki napredak.

Ona je kazala da BiH radi na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, ali da se sve svodi na reformu privrede i javne uprave. Složili su se da se proces mora nastaviti jer to bh. građani žele.

Kako kaže, ocijenili su i koliko je daleko BiH napredovala u procesu sprovođenja reformi. Ona dodaje da je potrebno raditi na strukturnim reformama i nepristrasnom pravosuđu te usvajanju seta zakona o povećanju akciza. Zaključila je da očekuje kako će BiH potpisati sporazum o transportu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je znatno unaprijeđen ekonomski ambijent u BiH i da su svi pomaci naznačeni u prošlogodišnjem Izvještaju EU za BiH.

Zvizdić je kazao da je nastavljena borba protiv svih vidova kriminala i terorizma. On je podvukao da u posljednjih 16 mjeseci naša zemlja ne bilježi nijedan odlazak na strana ratišta.

Istakao je da je BiH posvećena jačanju regionalne saradnje podsjećajujući na nedavnu sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. On se zahvalio Mogherini na njenom izuzetnom angažmanu.

Zaključio je da je prošla godina bila najuspješnija "evropska godina" BiH dodajući da naša zemlja ostaje jasno opredijeljena reformama, jačanju vladavine prava i regionalne saradnje.

Kako kaže, na EU putu postoje česte opstrukcije od onih koji nisu posvećeni EU integracijama ili su samo njima deklarativno opredijeljeni. Podsjetio je da niži organi blokiraju okončavanje odgovaranja na Upitnik EU ili usvajanje ugovora o transportnoj zajednici.