Ministri EU
5

Mogherini: Lideri u BiH sve mogu riješiti kooperativno, potrebno je pronaći balans

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nakon sjednice Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu kazala je da je jedna od tema razgovora bio i Zapadni Balkan, a među njima i situacija u BiH.

Zvaničnici Republike Hrvatske su više puta spominjali način na koji je izabran jedan od članova Predsjedništva BiH. Preciznije, Hrvatska smatra da nisu sve tri etničke grupe ravnopravne u toj instituciji. Tri bivša visoka predstavnika u BiH su poslali pismo Mogherini i upozorili je na Hrvatsko miješanje u unutrašnja poslove BiH.

Mogherini je podsjetila da se o BiH razgovaralo i prije tri sedmice.

"Moramo prije svega podstaći političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost i formiraju vlade koje će provesti reformsku agendu. Vidjeli sam neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspjela od 2014. do 2018. godine. To je do ovog trenutka sjajno", kazala je ona.

Mogherini je istakla da su poslije oktobarskih izbora evidentne poteškoće.

"BiH je specifično organizovana, ali sam uvjerena da lideri i narod u BiH mogu krenuti naprijed na jedinstven način. To je naša želja", dodala je Mogherini.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku je kazala da pitanje izbora u BiH treba biti tema razgovora jer je potrebno pronaći balans između potrebe za pomirenjem i standarda Evropske unije.

"Nakon što se formiraju vlade i Reformska agenda se vrati na kolosijek, uvjerena sam da se sve to može riješiti na kooperativan način", zaključila je Mogherini.

Komentarišući pitanje Srbije i Kosova kazala je da je državama pružena podrška da se dijalog nastavi i da ponudi pozitivan ishod koji bi bio sporazum koji bi riješio sva pitanja i donio normalizaciju.

"Dijalog ja pomažem uz podršku službi u Briselu, ali dijalog pripada stranama u dijalogu. Mi im nudimo pomoć, prostor i savjete, ali je na njima da definišu dnevni red, brzinu i detalje razgovora, kao i ishod razgovora. Ishod koji bi pozdravili bi bio onaj koji se bavi svim pitanjima vezanim za normalizaciju uz poštivanje principa prava EU. Nema podjela po etničkim grnaicama među državama", poručila je Mogherini i dodala da će postojati multietničke zemlje s obje strane.

Ona je istakla da, kakve god korekcije budu teme razgovora u budućnosti, to nikada ne bi donijelo do etnički čistih država.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU danas u razgovarali i o Venecueli, Iranu, Ukrajini i drugim pitanjima koja su važna za EU i svijet.