Zvaničnica EU
15

Mogherini: Dok se prisjećamo Srebrenice, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini uputila je zvanična poruku povodom sjećanje na srebrenički genocid.

"Danas obilježavamo 23.godišnjicu genocida u Srebrenici. Dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, želimo iskazati saučešće preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote. Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi", navela je Mogherini, te je dodala:

"Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama".

Naglasila je da su partneri EU u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose.

"Kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve. Evropska unija nastaviće podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu", zaključila je visoka predstavnica EU.