BiH
108

Mogherini: BiH je napravila impresivne korake ka EU, mir i stabilnost su najvažniji

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini poručila je danas u Sarajevu da je BiH učinila veliki napredak te da su mir i stabilnost suštinski važni.

Nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH te čelnicima Vijeća ministara BiH ona se zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem obratila javnosti rekavši da naša zemlja iza sebe ima opipljive rezultate.

Mogherini je rekla da se prije dvije godine sjeća skepticizma u smislu napretka BiH ka EU i želje građana da se pridruže EU i njihovog osjećaja pripadnosti Evropi.

"Dvije godine nakon toga, država je napravila impresivne korake ka EU. Pojedini koraci se pretvaraju u trendove, ali neki od njih još uvijek ne utječu na živote građana, ali bitno je nastaviti ih. O ovome smo razgovarali danas, a i nastavit ćemo razgovarati u narednim sedmicama", rekla je Mogherini.

Ona je istakla da je za EU vrlo važno da BiH postane članica zahvaljujući opredjeljenju i konstruktivnom pristupu koje je Predsjedništvo i Vijeće ministara pokazalo u zadnje dvije godine.

"Shvatamo da postoje izazovi, što lokalni što globalni, ali sam uvjerena da lideri ove zemlje mogu prevazići te probleme i mi se nadamo da će to donijeti blagodat građanima. Ono što je suština jeste mir, stabilnost i ekonomske prilike", rekla je Mogherini.

Zvizdić je rekao da je BiH napravila progresivan iskorak, pogotovo u posljednjih 20 mjeseci, i misli d aga je EU prepoznala.

"Dalja integracija u EU zavisi od nas. Prema zadnjim anketama više od 78 posto građana BiH se opredijelilo za EU što govori o velikoj spremnosti Bih u njenom putu ka euroatlanskim integracijama", rekao je Zvizdić dodavši da mir mora biti imperativ djelovanja zvaničnika države.

U nastavku posjete našoj zemlji Mogherini će se u sjedištu Delegacije EU sastati i sa političkim liderima iz Republike Srpske, među kojima su predsjednik RS-a Milorad Dodik te predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, ali i Igor Crnadak kao potpredsjednik PDP-a.