BiH
51

Modna revija maturanata Srednje škole primijenjenih umjetnosti i izložba radova

FENA
(Foto: FENA)
Izložbom i modnom revijom što ih je, uz pomoć profesora, pripremilo 35 maturanata Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu obilježen je danas dan te škole.

Maturanti Odsjeka za tekstilni dizajn predstavili su svoje radove na modnoj reviji upriličenoj tim povodom u auli škole, a priredili su je uz pomoć profesorice Nađe Haljevac. Maturanti ostalih stručnih zvanja svoje radove predstavili su na izložbi postavljenoj u zgradi Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Profesorica Haljevac zadovoljna je angažmanom svojih učenika i naporima koji su uložili na pripremi te modne revije koja je urađena o temi gotike, a modeli su nosili večernje i svečane haljine.

Za Fenu je istaknula trud i rad koji je potrebno da učenici ulože da bi uspjeli u svojoj umjetničkoj nakani. Kaže da sa većinom njih ostane u kontaktu i nakon što završe srednju školu, ali i dodaje da većinom oni nju obilaze.

Čestitke za uspjeh rukovodstvu škole i učenicima uputila je i predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić. Istaknula je privilegiju koju imaju učenici te škole koji se bave umjetnošću kao značajnim ljudskim darom te im preporučila da to rade srcem jer je tad uspjeh zagarantiran.

Današnjem događaju prisustvovali su i štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, u pratnji umjetnika Sulejmana Meme Haljevca koji je jedan od inicijatora projekta "Sarajevo, ljubavi moja". Taj projekt ima za cilj socijalizaciju djece iz domova i ustanova i njihovo povezivanje s vanjskim svijetom kroz druženje s vršnjacima.

Srednja škola primijenjenih umjetnosti u Sarajevu školuje kadrove za smjerove primijenjeno slikarstvo i vajarstvo, oblikovanje u metalu, tekstilni dizaj, likovno - grafička oprema i ilustracija knjiga i reklamna grafika.

Direktor škole Mensur Porović pun je riječi hvale za svoje učenike, a Ani Milijević i Sarah Dedović danas je uručio i prigodne nagrade za trud i zalaganje.