SDUBiH
0

"Moć stranačkih lidera je od članova Predsjedništva BiH napravila marionete"

FENA
Trenutna politička pat- pozicija u procesu konstituiranja vlasti u suštini pokazuje koliku moć imaju predsjednici tzv. pobjedničkih političkih stranaka, koji sve građane BiH drže taocima vlastitih nerealnih ambicija, bolesnih sujeta i očito promašenih političkih koalicija, saopćila je danas Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH).

"Dok se nastavlja sapunica s jalovim sastancima u vezi s formiranjem parlamentarne većine, sva tri člana Predsjedništva BiH u svojim rukama drže insitucionalno rješenje ove političke pat- pozicije. Međutim, moć stranačkih lidera u BiH je od članova Predsjedništva BiH načinila marionete i poslušnike koji ne smiju da u skladu s Ustavom BiH realiziraju svoju obavezu i odgovornost u formiranju vlasti", kaže se u saopćenju.

Rukovodstvo SDUBiH zahtijeva da se članovi Predsjedništva BiH izvuku ispod skuta svojih stranačkih šefova i da aktivnom pozicijom u skladu s Ustavom BiH preuzmu ulogu u vezi s određivanjem mandatara predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji bi trebao u jasno određenom roku osigurati parlamentarnu većinu za sastav novog Vijeća ministara.

Predsjedništvo BiH jeste kolektivni organ vlasti, i BiH nije Hrvatska, ali kako se odgovorno i politički nepristrasno obnaša državnička funkcija članovi Predsjedništva BiH mogli bi upitati predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića koji se nalazi u radnoj posjeti BiH, smatraju u SDUBiH.