Problem s Viberom
0

Mnogo starijih građana u Sarajevu žali se da nikada nisu pozvani na vakcinaciju

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U sarajevskoj dvorani Zetra trenutno se vrši vakcinacija građana starijih od 60 godina, međutim postoje osobe i starije od 75 godina koje su bile prioritet u prvim krugovima imunizacije, međutim još nisu stigli na red. Iz zavoda objašnjavaju šta je problem i kako će ga riješiti.

Naime, redakciji portala Klix.ba proteklih dana se u velikom broju javljaju građani stariji od 75 godina tvrdeći da su se putem aplikacije prijavili za vakcinaciju, ali da nikada nisu pozvani. Navode da im nije im jasno na koji način trebaju sada postupiti te da li će primiti vakcinu na koju su tako dugo čekali, kao i to da im se na brojeve telefona u domovima zdravlja, Zavodu zsdravstvenog osiguranja niko ne javlja.

Tim povodom kontaktirali smo Ademira Spahića, koordinatora za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo, koji nam je potvrdio navode građana ističući da je i on lično primao mailove u kojima su bile pritužbe građana da nikada nisu pozvani na vakcinaciju.

"Takve informacije dobijam na dnevnom nivou i automatski ih proslijeđujem uposlenicima MedITa (informacijskog sistema putem kojeg se vrši registracija za vakcinaciju) koji su na Zetri, a i sam sam u više navrata isticao takve poteškoće koje postoje. Za to je nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja KS koji je vlasnik informatizacije tako da oni pozivaju građane. Desi se i situacija da ljudi u tim dobnim grupama nemaju ni telefone, a ne Viber aplikaciju što je dodatno komplikovan sistem prijave upravo iz tih razloga", pojasnio je Spahić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sakib Katana, direktor Zdravstvenog osiguranja KS, za Klix.ba je kazao da informacioni sistem koji je osposobljen za vakcinaciju u KS generalno funkcioniše, ali da najveći problem predstavljaju potvrde preko Viber aplikacije.

"Kada se građani registruju putem aplikacije za vakcinaciju, mi ih putem Vibera pitamo da nam potvrde dolazak što znači da su na taj način pozvani. Međutim, problem predstavlja i činjenica da većina građana u tim godinama (stariji od 75) nisu aktivirali ili ne znaju koristiti Viber pa zbog toga dođe do ovakvih situacija. Mi nažalost ne možemo osigurati nikakav drugi način poziva na vakcinaciju osim trenutnog", naveo je Katana.

Međutim, kako je istakao, problem će biti riješen.

"Zavod je na sebe preuzeo zadatak i upravo će sutra telefenom pozvati oko 500 građana starijih od 75 godina da dođu na vakcinaciju. Dat ćemo im termine, međutim, nećemo prekidati trenutni proces imunizacije nad građanima starijim od 60 godina. Svi građani stariji od 75 godina će u narednih nekoliko dana biti pozvani i kako vakcine budu pristizale mi ćemo ih zvati i vakcinisati. Napominjemo da zovemo građane koji su se registrovali u sistem i prijavili se na vakcinaciju", poručio je Katana.