Javni kriminal
1

Mnogi ponuđači ne prijavljuju nelegalnosti u javnim nabavkama bojeći se inspekcije

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Timovi istraživača Fonda otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Razvojne agencije EDA iz Banje Luke, UG Tender iz Banje Luke i Centra za istraživačko novinarstvo prezentirali su u Mostaru zanimljive nalaze do kojih su došli u toku procesa monitoringa javnih nabavki. Monitornig je vršen kod 173 ugovorna organa u periodu od aprila do septembra ove godine.

"Zaključili smo da se javne nabavke planiraju netransparentno, zabilježeni su slučajevi vrlo kratkih rokova i neodgovarajućih postupaka te određivanje diskriminirajućih kriterija i tehničkih specifikacija", izjavio je u uvodu Mervan Miriščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Naveden je primjer kako je za nabavku uredskog i štampanog materijala za potrebe Zavoda zdrastvenog osiguranja Zapadnohercegovačkog kantona određen rok od samo osam dana za isporuku tačno navedenih marki proizvoda i primijenjen konkurentski zahtjev za ponude, umjesto otvorenog, iako je vrijednost nabavke premašivala pedeset hiljada KM. Sve je, naravno, protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Aleksandar Draganić, ekspert za javne nabavke, kazao je i kako se često subjekti u javnim nabavkama ne žale na očite nepravilnosti, bojeći se da će postati mete inspekcija. Iskazana je česta uočena praksa da se nabavke ustinjavaju ili da se javlja sve manje ponuđača. Naveden je primjer nabavki vrijednih informatičkih usluga na koje se javi samo jedan ponuđač.

Govoreći o rokovima nabavke navedeno je da je od 668 konkretnih zahtjeva za dostavu ponuda čak 78 ili 11,7 posto imalo kraći rok od deset dana, dok je rekorder u kratkoći zadatih rokova Agencija za bankarstvo FBiH sa rokom od pet dana za nabavku prenosivih računara procijenjene vrijednosti 7.550,00 KM bez PDV-a.

"Kod dijela monitoringa, gdje je uočena diskriminacija u kriterijima i tehničkim specifikacijama, navodimo primjer nabavke u JP Elektroprivreda RS, ZP Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje gdje kod nabavke espreso kafe traže da je sastavljena od Arabice najboljeg kvaliteta, s minimalnom primjesom azijske Robuste. Krem - bademasta s odrazima mahagonij boje. Aroma – intezivna i elegantna, s blagom primjesom gorčine kakaa uz aromatsku bazu netom prženog hljeba. Okus – vrhunski balansiran, ugodno kiselkast. Udio Arabice i Robuste 70/30", navela je Aleksandra Martinović iz TIBiH.

Isti ugovrni organ nabavlja i viski Chivas Regal 12 ili odgovarajući ekvivalent, viski Jack Daniels ili odgovarajući ekvivalent, viski Johnnie Walker ili odgovarajući ekvivalent...

Martinović je navela primjer Ministarstva obrazovanja nauke i mladih kantona Sarajevo koje je nabavljalo "klub fotelje s naslonom i rukonaslonom ispunjenim kombinacijom guščijeg perja i poliuretanske pjene, sve prema opisu i slici".