Kude lošu vlast
621

Mljekari s traktorima na ulicama Živinica: Građani će ostati bez mlijeka, a mi bez stoke

A. K.
Mljekari su na traktorima prošli gradskim saobraćajnicama (Foto: A. K./Klix.ba)
Mljekari su na traktorima prošli gradskim saobraćajnicama (Foto: A. K./Klix.ba)
Mljekari iz Živinica danas su se pobunili protiv vlasti, uz tvrdnje da ništa konkretno ne rade u teškim vremenima, a kako bi spasili proizvodnju. Pred sjedište lokalne administracije došli su s traktorima, tražeći ispunjavanje nekoliko zahtjeva.

Globalna ekonomska kriza pogodila je i sektor poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, a proizvođači hrane padaju na koljena. Prinuđeni su smanjiti proizvodnju, a u jeku proljetne sjetve navode da djeluju bez konkretnog plana. Naglašavaju da vlast na svim nivoima nije učinila dovljno kako bi im pomogla, zbog čega su pojedini već organizirali proteste.

Ponedjeljak je u znaku pobune osvanuo u Živinicama, gdje je grupa poljoprivrednika, tačnije mljekara i uzgajivača stočnih grla, održala protestno okupljanje. Nekoliko zahtjeva nametnuli su gradskoj, kantonalnoj i federalnoj vlasti, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, slijede drastičniji potezi.

"Mi smo prije svega nezadovoljni raspodjelom novčanih sredstava u iznosu od 600 hiljada KM, koje je Gradska uprava Živinica dala na korištenje svim poljoprivrednim proizvođačima. Oni su veće proizvođače ograničili na 1.500 maraka. Održali smo nekoliko sastanaka u Gradskoj upravi, ali pomaka nije bilo. Želimo da oni stanu uz nas te promijene nepravdu koja nam se nanosi. Dakle, mi tražimo 360.000 KM, odnosno 200 maraka po muznom grlu", kazao nam je proizvođač mlijeka i jedan od organizatora protesta Eldin Glibanović.

Eldin Glibanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Eldin Glibanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Poljoprivrednici traže i drugačiju podsticajnu politiku za sve proizvođače, a način na koji traže veću pomoć po grlu, kako ističu, dovelo bi do bolje proljetne sjetve koja je ove godine pod velikim upitnikom.

Glibanović dodaje i da sa federalnog nivoa traže isplatu podsticajnih naknada koje im se duguju za četvrti kvartal prošle i prvi ove godine.

"Mi danas izražavamo opće nezadovoljstvo i prema vlasti u Federaciji BiH, ali i kantonima. Imali smo mnogo sastanaka i obećanja, ali do danas skoro da ništa nije poduzeto kako bi nam se pomoglo. Reći će da smo dobili određene količine goriva, ali tu se mora znati da raspodjela nije bila poštena. Mi s gorivom ne možemo ništa, jer ako nemamo novac da kupimo sjemenski materijal i đubrivo, sa traktorima se možemo samo vozati po gradovima", naglašava Glibanović.

U Živinicama je danas registrovano 30 obrtnika, odnosno onih koji se profesionalno bave proizvodnjom mlijeka i uzgojem stočnih grla, uz 700 aktivnih radnika. Prošle godine imali su 2.100 muznih grla, s proizvodnjom od šest miliona litara mlijeka. No, zaključno s 31. martom u ovom gradu nalazi se 1.800 muznih grla.

"Ovakvom politikom i podsticajnim sredstvima mislim da će doći do nestanka stočnog fonda u Živinicama, a da će mljekarstvo biti ugašeno. Građani neće moći kupovati domaće mlijeko jer će biti primorani nabavljati proizvode sumnjivog kvaliteta iz uvoza", upozorava Glibanović.

Grupa poljoprivrednika na svojim radnim mašinama, odnosno traktorima iz mjesta Ciljuge glavnim saobraćajnicama danas se zaputila ka centru Živinica, gdje su u jednosatnoj blokadi držali sjedište Gradske uprave.

"Krenuli smo ispred gradske uprave Živinica, ali na ovome nećemo stati. Idemo dalje sve dok se naši zahtjevi ne ispune. Na ovom vremenu i s ovim cijenama poljopruvrednik je izuzetno teško biti. Ako se ovako nastavi, vjerujte da će polovina poljoprivrednih proizvođača iduće godine odustati od proizvodnje, odnosno morat će se ugasiti", priča nam Suljo Smajić iz Bašigovaca, koji se stočarstvom bavi dugi niz godina, a trenutno ima 40 stočnih grla.

Suljo Smajić (Foto: A. K./Klix.ba)
Suljo Smajić (Foto: A. K./Klix.ba)

Vrijeme je proljetne sjetve, a poljoprivrdnici ističu da su sve troškove stavili na papir. Podvlačeći crtu, ove godine će biti u gubicima, međutim, borba ih vodi ka tome da određene količine zemljišta pretvore u zasade.