ICTY
0

Mladićevi dnevnici kao dokaz i u postupku protiv Šešelja

FENA
Tužilaštvo Haškog tribunala razmatra da 18 vojnih dnevnika Ratka Mladića uvrsti u dodatni dokazni materijal na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, proizlazi iz podneska tužilaštva koji je u četvrtak objavljen u Haagu.

U podnesku od 19. maja, Tužilaštvo od Sudskog vijeća traži da mu, "uzimajući u obzir materijal zaplijenjen u februaru 2010. iz bivše kuće generala Ratka Mladića", omogući da zahtjev kojim se traži uvođenje dodatnog dokaznog materijala preda 16. umjesto 1. juna ove godine.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Tužilaštvo Haškog tribunala već je predložilo da Mladićevi dnevnici budu uvršteni u dokaze u postupku protiv Jovice Stanišića, Franka Simatovića, Radovana Karadžića, Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Dnevnike je zaplijenilo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije 23. februara 2010. u stanu Mladićeve supruge, Bosiljke Mladić.

Tužilaštvo smatra da dnevnici sadrže autentične bilješke koje je sačinio Mladić u relevantnom periodu i da je u interesu pravde da se oni uvrste u dokazni materijal.

Kako je objasnilo Tužilaštvo, prilikom pretresa stana Mladićeve supruge zaplijenjeno je 169 predmeta, uključujući i dnevnike.

Srpska vlada prosljedila je skenirane slike dnevnika Tužilaštvu, dok su originali dostavljeni 10. maja ove godine, navelo je Tužilaštvo i napomenulo da je započelo prevođenje oko 3.500 ručno pisanih strana dnevnika.

Dnevnici se odnose na period od 19. juna 1991. do 28. novembra 1996. godine.

Tužilaštvo je napomenulo da je autentičnost dnevnika i Mladićevog rukopisa potvrdio bivši načelnik Glavnog štaba Vojske RS-a, general Manojlo Milovanović, prenosi Tanjug.