Prihvatljivi za sve stanovnike
1

Mladi vratili nazive ulica koje svi Stočani vole

Klix.ba
"Čaršija", "Podgrad", "Ada", "Ćuprija", "Uzinovići", "Poplašići", "Kukavac", "Gorica" i drugi autentični nazivi ulica i dijelova grada od danas krase Stolac. Pored toga što su ovi nazivi najprisutniji u svakodnevnom govoru, nikoga ne vrijeđaju i prihvatljivi su svim stanovnicima Stoca.

Akciju postavljanja ploča s autentičnim nazivima ulica koji se koriste u svakodnevnom životu Stočana proveli su Aktivisti foruma mladih SDP-a Stolac, članovi SDP-a, Udruženja za obnovu građanskog povjerenja i brojni građani.

Na tu akciju Stočane su potakli sadašnji nazivi ulica, koji aludiraju na jednonacionalnu sliku tog grada, poput ulice Hrvatskih branitelja, Kralja Tomislava, Banovinske i drugih naziva koji, osim što mogu biti uvredljivi za brojne građane, ne pripadaju ni lokalnom stolačkom ni širem bosanskohercegovačkom društveno-povijesnom milijeu, ističu aktivisti.

"To su ideologijski nazivi koji su postavljeni netom po završetu rata, nazivi kojima se želi istaći supremacija jednog naroda nad drugima. Mi želimo poslati poruku zajedništva: Stolac za sve Stočane, bez obzira koje su nacije i vjere", poručio je jedan od mladih sudionika akcije.

Nelegalni nazivi ulica

Uz nazive ulica koji su trenutno na službenim pločama Stoca veže se još jedna kontroverza. Postavljene su ubrzo nakon rata, no ne postoji odluka o njihovom donošenju. Ni u Općinskom vijeću Stoca, niti u Službenim novinama Općine Stolac ne postoji trag o donošenju odluke o tim preimenovanjima.

Bio je to jedan od razloga zašto je SDP Stolac, nakon potvrde Ministarstva pravde FBiH da su navedeni nametnuti nazivi ulica nelegalni, zatražio da se o ovome očituje i visoki predstavnik u BiH te nazive i formalno proglasi nelegalnim. Na njegov odgovor se još čeka.