BiH
29

Mladi volonteri na vježbi pokazali kako spasiti živote teško povrijeđenih osoba

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mladi volonteri Crvenog krsta KS spasili su živote šest osoba koje su danas doživjele tešku saobraćajnu nesreću. Ovo je bio dio pokazne vježbe na Trgu Djece Sarajeva u kojoj su učestvovali volonteri Crvenog krsta KS.

Volonteri su povrijeđene izvukli iz kombija i pružili im prvu pomoć. Zahvaljujući brzoj reakciji i poznavanju osnova pružanja prve pomoći spašeni su životi.

Srećom, riječ je samo o pokaznoj vježbi, no mnogi prolaznici na Trgu Djece Sarajeva zapitali su se šta se to dešavalo. Cilj je bio ukazati na važnost poznavanja prve pomoći, koja često može biti presudna za nečiji život.

"Ovu vježbu organizovali smo povodom svjetskog dana Crvenog krsta i 150 godina od osnivanja Komiteta crvenog krsta. Ekipa koja je izvodila vježbu je pobijedila na kantonalnom takmičenju iz prve pomoći, a to je Osnovna škola "Isak Samokovlija". Oni su ujedno i volonteri CK KS. Ovim smo htjeli pokazati da je veoma bitno da mladi ljudi znaju pružiti prvu pomoć jer nikada ne znate u kakvoj se situaciji možete naći", rekla je Sanda Kovačević, predsjednica Konferencije mladih Crvenog krsta Kantona Sarajevo.

Među učesnicima pokazne vježbe bila je i učenica 9. razreda Amina Šahbaz, koja je volonterka CK KS već dvije godine.

"Pristupila sam zato što mislim da svako treba znati kako pružiti prvu pomoć i sačuvati život ugroženih jer nikada ne znamo šta nam se može desiti. Nisam nikada bila u takvoj situaciji, ali kad bi mi se dogodila bila bih spremna", rekla je Amina koja se planira i dalje baviti aktivnostima u okviru CK.

Nakon pokazne vježbe volonteri su položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. te odali počast poginulim mališanima grada Sarajeva.