{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crveni križ FBiH održao takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći

F
25.5.2013. u 20:11
0
0
Crveni križ FBiH održao takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći
0
U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći Crveni križ Federacije BiH u subotu je u Hadžićima organizovao 16. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.
Učešće na takmičenju je uzelo osam ekipa podmlatka i osam ekipa omladine, a koje su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

Organizacioni odbor takmičenja bio je u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, dr. Zlatko Kravić, glavni sudija takmičenja član, domaćin iz CKKS Fikret Žunić, sekretar i Nevenka Milanović, saradnik u Stručnoj službi CKFBiH.

Takmičenju je ukupno prisustvovalo oko 150 osoba, učesnika i gostiju.

Domaćin, Crveni križ Kantona Sarajevo, se maksimalno angažirao dajući na raspolaganje sve kapacitete i osoblje na pripremi i realizaciji takmičenja.

Učesnicima 16. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći se prije početka takmičenja obratio Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, koji je i otvorio isto.

Sedam šminkera su našminkali povrede na 19 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od 25 sudija bodovala je sadržaj i postupak rada ekipa na pet radnih poligona: utopljenik, saobraćajni udes, psihijatrijski bolesnici, zemljotres, eksplozija mine dok su ostali poligoni bili rekreacioni.

Ekipe omladina su ostvarile sljedeće rezultate:

1. KS - "Četvrta gimnazija" Ilidža 1.047 bodova
2. TK - Tim mladih „Telemark“ CK općine Banovići 909
3. SBK/KSB - "Gimnazija" Bugojno 899
4. ZDK -„Prva gimnazija“ Zenica 853
5. USK - JU "Gimnazija" Cazin 847
6. ZHŽ - SŠ "A.B. Šimić" Grude 690
7. BPK – MSŠ „Enver Pozdenović“ Goražde 643
8. HBŽ - Srednja medicinska škola Livno 550

Ekipe podmladka:

1. KS - OŠ „Isak Samokovlija“ Centar Sarajevo 1.078
2. USK - OŠ "Cazin II" - Cazin 825
3. TK - JU „OŠ Banovići“ - Banovići 794
4. ZDK - OŠ "Edhem Mulabdić" Zenica 720
5. SBK/KSB - "Prva OŠ „Donji Vakuf“ 697
6. PK - OŠ "Vladimir Nazor" Odžak 671
7. ZHŽ - OŠ "Ruđer Bošković" Grude 598
8. HBŽ - OŠ „Fra Miroslav Džaja“ Kupres 458

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najorginalniji način prikazali povrede.

U kategoriji najbolji markirant pobjedili su Adela Koso i Nejir Saračević, a u kategoriji najbolji šminker Amina Mujkanović i Ajla Kruškić.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje kategorije su uručene diplome, pehari i medalje. Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: