{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi u ZDK će od maja biti oslobođeni poreza prilikom kupovine nekretnina

Piše: E. M./Klix.ba
25.4.2018. u 22:26
142
49
Mladi u ZDK će od maja biti oslobođeni poreza prilikom kupovine nekretnina
142
Mladi u ZDK će od maja biti oslobođeni poreza prilikom kupovine nekretnina
Skupština Zeničko-dobojskog kantona (Foto: E. M./Klix.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je inicijativu zastupnika Amila Buljubašića kojom se mladi do 35 godina starosti oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretnina, a primjena dopunjenog Zakona o porezu na promet nekretnina počinje od maja.
Za razliku od Kantona Sarajevo gdje se porez mladima vraća u vidu mjesečnih rata, u Zeničko-dobojskom kantonu mladi će prilikom kupovine nekretnina biti odmah oslobođeni poreza na nekretninu ili zemljišnu parcelu.

U razgovoru za Klix.ba podnosilac inicijative Amil Buljubašić (SDP) je pojasnio da mladi trebaju ispoštovati određene zahtjeve koji su jasno precizirani Zakonom o porezu na promet nekretnina.

"Zahtjevi se ogledaju u tome da mladi prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje kupovinom stana ili kuće do 80 kvadratnih metara ili parcele površine do 600 kvadratnih metara te da imaju do 35 godina starosti. Što znači, ukoliko budu kupovali stan od blizu 80 kvadratnih metara po cijeni od 100.000 KM, bit će oslobođeni plaćanja poreza od 5.000 KM (pet posto od cijene nekretnine), što će im biti od velike koristi da opreme prostorije ili otputuju na bračno putovanje", kazao je Buljubašić.

Pojasnio je kako je ovo značajan korak za mlade, ali i da nije velika šteta za društvo.

"Ovo je mali korak zvanične politike koja pokazuje dobre signale i razum da se mladima omoguće dobri uslovi života. Daleko smo od najozbiljnijih uslova kao što je obezbjeđivanje radnih mjesta. Međutim, istina je da ima radnih mjesta, ali bitni su i uvjeti posla i plaće. Mi moramo pronaći nove uvjete, jer smo daleko od poželjnog stanja. Ovo je kap u moru našeg društva i nije čudno što mladi odlaze u građanske države gdje imaju građanska prava. Mi moramo učiniti sve da mlade zadržimo i pružimo im što je potrebno", pojasnio je Buljubašić za Klix.ba.

Na kraju je dodao kako su svi zastupnici glasali pozitivno prilikom usvajanja ove dopune Zakona o porezu na promet nekretnina te da je potrebno da svi rade u tom smjeru kako bi se pružili bolji uslovi mladima u ZDK, ali i u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: