Usvojen zakon
238

Mladi u KS neće plaćati porez pri kupovini stana za 20 kvadrata po članu porodice

Piše: M. N.
Ilustracija (Foto: E. H./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. H./Klix.ba)
Skupština KS usvojila je na posljednjoj sjednici Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone prema kojem su, između ostalih kategorija, mladi do 38 godina oslobođeni plaćanja poreza na kupovinu stana/kuće.

Prema članu 15. ovog zakona, državljanin BiH do 38 godina, koji ima prebivalište na području KS, a nema nekretninu u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava stambeno pitanje i to za površinu od 20 metara kvadratnih po članu porodičnog domaćinstva kojim se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca, oslobođeni su plaćanja poreza.

"Ova tačka je dopunjena odlukom da je pojedinac oslobođen plaćanja poreza na stan do 30 metara kvadratnih, a svaki naredni član porodice na dodatnih 15 metara kvadratnih. Ali, naprimjer četveročlana porodica je oslobođena plaćanja poreza na nekretninu od 75 metara kvadratnih. Oni mogu kupiti veći stan, ali na ostatak metara kvadratnih plaćaju porez od pet posto", rekao je zastupnik u Skupštini KS Mario Vukasović ističući kako je ovo dobra mjera za mlade.

Porodice šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca koji su u Oružanim snagama RBiH proveli najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a rješavaju svoje stambeno pitanje prvi put kupovinom stana ili kuće s okućnicom površine 200 metara kvadratnih, odnosno zemljišta do 300 metara kvadratnih za izgradnju kuće, također su oslobođeni plaćanja poreza.

U ovim kategorijama su i Fond KS za izgradnju, ukoliko gradi stanove za članove porodica šehida, poginulih boraca i RVi koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, te Ministarstvo za boračka pitanja KS koje kupuje i dodjeljuje stanove RVI I grupe, RVI koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili povrede koju su zadobili za vrijeme službe u OS RBiH i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja.

Porez na promet nekretnina ne plaćaju država BiH, FBiH, kantoni, gradovi, općine i njihovi organi, upravne organizacije i javne ustanove čiji su osnivači KS, diplomatsko-konzularna predstavništva te vjerske zajednice.

Ovim zakonom predviđeno je oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretninama u privrednim aktivnostima i to za kupovinu poljoprivrednog zemljišta koje služi u poljoprivredne svrhe, novosagrađenog objekta kada se prodaje prvom kupcu za koji je plaćen porez na dodanu vrijednost te promet nekretnina za poslovni poduhvat koji ima za cilj pokretanje poslovnih djelatnosti i stimulisanje zapošljavanja nezaposlenih osoba.

Ukoliko se nekretnina dobije na poklon, poreza su oslobođeni nasljednici prvog nasljednog reda, bračni partner, roditelji ostavioca i djeca bez oba roditelja na redovnom školovanju.

S druge strane, porez na naslijeđe za druge slučajeve plaća se po stopi od osam posto, a porez na poklone po stopi od 10 posto.

Zastupnik Vukasović upozoravao je još u vrijeme kada je zakon bio u formi nacrta kako će KS imati najviše stope poreza na naslijeđe i poklon, koje su mnogo više nego u susjednim zemljama, gdje stopa nije viša od 1,5 i 2,5 posto za drugi i treći nasljedni red, što nije uredu prema građanima KS. Ipak, zakon je prošao s ovim brojkama.

"Skrivaju se iza odluke o mladima i to naglašavaju, ali neće da spominju povećanje poreza za naslijeđe i poklon. Trebaju se uraditi izmjene, ali sumnjam da ćemo to moći u ovom mandatu, jer ćemo imati eventualno još jednu sjednicu u ovom sazivu", kazao je Vukasović.

Porez na promet nekretnina plaća se po stopi od pet posto.

Zakon je posebnu pažnju poklonio i doživotnim izdržavateljima koji nasljeđuju nekretninu od osobe koju su izdržavali. Nakon sedam godina izdržavanja izdavatelj je oslobođen plaćanja poreza na nekretninu koju dobija kao dar. U drugim slučajevima, porez po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju, kada se vlasništvo stiče do smrti primatelja izdržavanja, plaća se po stopi od 10 posto, a u slučaju poslije smrti stopa poreza ovisi o broju godina izdržavanja: za tri godine izdržavanja 10 posto poreza, 3-4 godine izdržavanja osam posto, 4-5 godina izdržavanja šest posto, 5-6 godina izdržavanja četiri posto, a 6-7 godina izdržavanja po stopi od dva posto.