Akademija za građane
1

FOTO / Mladi u ulozi partnera Općine Zenica

Klix.ba
U Velikoj sali općine Zenica održano je prvo predavanje u okviru Akademije za građane koju Općina Zenica realizuje u partnerstvu sa OSCE-om s ciljem da se građani upoznaju sa radom lokalne uprave.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Ova akademija je predviđena za sve punoljetne osobe dok su predavači zaposlenici Općine te zaposlenici drugih poslova, zavisno od tema koje će se obrađivati", izjavila je koordinatorica ovog projekta, Đevdana Brajić.

Teme su uglavnom povezane sa poslovima koje su u izvornoj nadležnosti sa lokalnom samoupravom. Ovom projektu mogli su se priključiti svi punoljetni građani Zenice bez obzira na polnu, nacionalnu i drugu pripadnost, a njih 38 će upoznati poslove lokalnih vlasti i administracije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Ono što je u općem interesu je da imamo obrazovane partnere, podršku građana, od kojih ćemo moći dobiti povratne informacije", rekla je Đevdana Brajić za kraj razgovora.

Svake sedmice biti će održano po jedno predavanje, a polaznici će analizirati sljedeće teme: lokalna samouprava i izbori općinskih tijela mjesnih zajednica, zajednička vizija strateškog razvoja i implementacija kroz općinski budžet, urbanizam i zaštita okoliša, građani kao partneri, građani kao korisnici usluga, javna sigurnost (doprinos građana i gdje mogu tražiti pomoć), modatilteti komunikacija i učešće građana u odlučivanju.