Po 4.800 KM
132

Mladi u Sarajevu nezadovoljni iznosom subvencije za kupovinu stana, mogući i protesti

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Neformalna grupa mladih sa konačnog spiska javnog poziva za dobijanje subvencije za riješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo održat će sutra press konferenciju u 12:00 sati u parku ispred zgrade Vlade KS, uz mogućnost protesta.
Grupa predstavnika mladih optužila je Vladu KS za "obmanjujuće i krajnje neprofesionalno ponašanje" prema mladima.

Nekoliko mladih osoba, koje je izabralo nekoliko stotina aplikanata, prethodno je u četvrtak 04.01.2024. godine uputila poziv na sastanak kantonalnom premijeru za razgovor o ovoj tematici. Međutim, kazali su da je zahtjev izignorisan.

"Podsjećamo da je Vlada KS donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM što je daleko najniži iznos od kako Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša dodjeljuje mladima subvenciju za kupovinu prve nekretnine tj. od 2017-te godine", istaknuli su.

Poručili su i to kako su došli do određenih informacija koje će sutra prezentovati.

"Svjesni smo da je trenutni budžet KS rekordan, a također su i članovi Vlade KS svjesni činjenice da su cijene kvadrata stana trenutno na najvišem nivou do sada. Ovo je daleko najniži iznos pojedinačno koji je jedna Vlada odobrila za mlade", navode oni.

Smatraju da Vlada KS u većini slučajeva za mlade u Kantonu izdvoji manje od 0,5 posto ukupnog budžeta, što je, kako kažu, za svaku osudu, s obzirom na to da često u svojim izjavama koriste mlade kao radnu snagu u koju se treba ulagati.

"Da stvar bude gora, a što javnost ne zna, pomenuto ministarstvo budžetom uopšte nema planirana dovoljna sredstva za subvencioniranje kupovine stanova, već u toku godine traži od ostalih ministarstava nedostajući novac", konstatirala je grupa mladih.